Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pro ženu na Kramolín letěl vrtulník, zranila se při nástupu na lanovku

Pětačtyřicetiletá žena včera kolem poledne upadla při nástupu na lanovou dráhu z vrchu Kramolín tak nešťastně, že pro ni musel letět vrtulník. Při pádu si poranila nohu a podezření bylo i na možný úraz bederní páteře.

K pádu došlo přímo na nástupním „koberci“ k sedačkám, když ženě podklouzly lyže. „Vlastně jen z výšky dosedla, ale tak prudce, že došlo k bolestivému poranění. Vzhledem k tomu, že je naše stanice vzdálená od lanovky jen pár kroků, byl jsem na místě ihned, jak mne obsluha zavolala, a spolu s dvěma náhodně přítomnými lékaři jsem paní poskytl první pomoc,“ uvedl k nehodě Petr Hladík, zasahující člen Horské služby.

Žena si při pádu zranila i nohu, ale tento úraz se ukázal jako méně podstatný. „Podle toho, jak nám pád a bolest popsala, jsme měli podezření na možný úraz bederní páteře. Proto k nám po konzultaci s dispečinkem linky 155 Jihočeského kraje zamířil vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. My jsme zatím zraněnou zafixovali do vakuové matrace a šetrně dopravili na místo přistání,“ doplnil Petr Hladík a poděkoval lékařům i obsluze lanovky z pomoc při nakládání pacientky na sáně.

Posádka vrtulníku pak ženu transportovala k dalšímu ošetření do českobudějovické nemocnice. „Lékaři nám zpětně potvrdili, že skutečně při pádu došlo ke zlomenině prvního bederního obratle. Takové zranění je jako důsledek pádu při nástupu do sedačkové lanovky skutečně výjimečné. Zaznamenáváme naproti tomu vcelku dost pádů při neopatrném výstupu,“ komentoval nehodu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto horskasluzba.cz

Štítky horská služba, Kramolín, zranění, lanová dráha, Petr Hladík, Armáda České republiky, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro ženu na Kramolín letěl vrtulník, zranila se při nástupu na lanovku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.