Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Bitka rapperů a rušení nočního klidu. Víkendový hudební festival budou řešit úřady

, aktualizováno 3. srpna 2020, 19:31

Nezvykle rušno bylo v sobotu kolem areálu Žižkárny v Žižkově ulici v Budějcích. První hip-hopový festival pod širým nebem na jihu Čech pojmenovaný Adlib Open Air Fest 2020 přilákal účastníky z celé republiky. Někteří však akci využili k vyřizování účtů. Policie tak musela řešit krvavou potyčku i několik oznámení na rušení nočního klidu.

Kritiku za pořadatelsky nezvládnutou akci si už o víkendu vyslechli na sociálních sítích provozovatelé Žižkárny, kteří však s hip-hopovým festivalem neměli nic společného. „S touto akcí nemáme nic společného, krom toho, že jsme jim dali k dispozici prostor a pronajali vybavení. Pořadatel akce, pan Silva, dle smlouvy, kterou jsme s ním podepsali, měl mimo jiné zajistit bezpečnost lidí a to, že nebude docházet k rušení nočního klidu, což obojí porušili. Budeme to nyní s nimi řešit a doufám, že nebudeme muset právní cestou,“ řekl redakci Jan Mádl, který Žižkárnu provozuje. Podle svých slov bude příště víc dbát na to, komu areál pro pořádání akce svěřuje. „Chtěli jsme umožnit konání akce i jiným subjektům, než s kterými dlouhodobě spolupracujeme. Do budoucna si budeme lépe hlídat, komu prostor poskytujeme, aby k těmto problémům nedocházelo. Moc nás mrzí vzniklé nepříjemnosti, které obtěžovali blízké okolí, ale opět opakuji, že s touto akcí nemáme nic společného,“ doplnil.


Záběry ze sobotního konfliktu před Žižkárnou. Autor: tommyhoftyk

Areál Žižkárny si od něho pronajal na sobotní akci majitel budějckého baru Grey Space bar & club Claudio Costa e Silva. Ten měl podle našich informací problém se zákonem už v minulosti. V jeho baru mělo být v červnu odhaleno několik dětí ve věku šestnácti až sedmnácti let pod vlivem alkoholu. Provozovatel podniku se navíc snažil své nezletilé hosty ukrýt ve sklepě.

Akci bude řešit správní orgán

Správní orgán teď bude řešit také jeho sobotní akci v Žižkárně kvůli podezření na rušení nočního klidu. „Přijali jsme několik oznámení kvůli rušení nočního klidu. Při našem příjezdu byla na místě již státní policie. Událost budeme předávat správnímu orgánu,“ shrnula mluvčí budějckých strážníků Věra Školková.

Už kolem sedmé hodiny večerní vyjížděli k Žižkárně tři hlídky policie, když jim byla nahlášena potyčka několika osob. Později vyšlo najevo, že se jednalo o bitku několika účastníků festivalu. Na záběrech ze sociálních sítí je vidět, že si krvavé šrámy odnesl pražský rapper Hoftyk a jeden člen ústeckého Central Gangu. Samotní aktéři se k incidentu vyjádřili také na svých instagramových profilech.

„K potyčce mezi vystupujícími jsme vyjížděli kolem sedmé hodiny večerní. Na místo vyrazily tři hlídky. Při našem příjezdu již bylo po konfliktu,“ potvrdila mluvčí policie Štěpánka Schwarzová.

Redakce Budějcké Drbny se pokusila kontaktovat také samotného organizátora akce. Jeho telefon byl však v pondělí nedostupný a do vydání článku na zprávu nezareagoval. Po zveřejnění textu redakci kontaktoval a informace označil za lži. "Dnes jsem si s majitelem Žižkárny předával klíče a vše proběhlo v naprostém pořádku. Bitka, která se zde uskutečnila, byla před areálem, tudíž s námi nemá nic společného. Porušovaní nočního klidu bylo dvakrát, a ne několikrát. Poprvé, když headliner přetáhl svou show o patnáct minut, to přijela policie, se kterou jsme se domluvili, ze akce už stejně končí, a že to do par minut rozpustíme. Podruhé přijeli v pul páté ráno, ale to my už v Žižkárně dávno nebyli. Jediný, kdo tam byl, byli technici, kteří bourali podium," napsal redakci Claudio Costa e Silva.

Vyjádření aktérů ke konfliktu

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Instagram/tommyhoftyk

Štítky České Budějovice, Žižkárna, konflikt, Policie ČR, Grey Space bar & club, Claudio Costa e Silva, noční klid, policie, festival, Česko, Claudio Costa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Bitka rapperů a rušení nočního klidu. Víkendový hudební festival budou řešit úřady  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.