Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: GIBS obvinila dva jihočeské policisty z braní úplatků od řidičů

Na více než 26 tisíc korun si měli přijít dva dopravní policisté, kteří podle Generální inspekce bezpečnostních sborů vzali během února 2020 úplatky od řidičů, které zastavili na dálnici D3. Oba jsou podle mluvčí GIBSU obvinění ze zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku. Stíhaní jsou i řidiči, kteří policistům úplatky dali.

Úplatky měli policisté vzít během února 2020 při službě na dálnici D3. Podle GIBSU měli policisté zastavit deset řidičů, kteří překročili maximální povolenou rychlost. Přestupky ale neoznámili správnímu orgánu a na místě řidičům uložili pokuty za jiné méně závažné činy.

„Policisté záměrně překročení rychlosti nezaznamenávali způsobem, který by umožňoval uložení fotografických snímků se zaznamenanou rychlostí vozidel, nýbrž pouze pro svou potřebu, a často si vybírali luxusní vozidla, jejichž řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost podstatným způsobem," uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Oba si podle ní měli přijít na více než 26 tisíc korun.

Policisté jsou v tuto chvíli obviněni ze zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby ve formě spolupachatelství. V případě prokázání viny jim hrozí až deset let vězení.

Trest ale čeká i na řidiče, kteří policistům úplatky dali. „Zároveň jsme zahájili trestní stíhání proti deseti civilním osobám, a to ze spáchání zločinu podplacení. Těm v případě prokázání viny hrozí až šestiletý trest odnětí svobody, propadnutí majetku nebo peněžitý trest,“ dodala Nguyenová.

Foto

Štítky GIBS, policie, krimi, úplatky, úplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: GIBS obvinila dva jihočeské policisty z braní úplatků od řidičů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.