Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Desítky dobrovolníků vyráží v neděli znovu na Šumavu pátrat po ztraceném seniorovi

Dobrovolníci svolali na neděli 25. 10. další velkou pátrací akci po devadesátiletém seniorovi, který se poslední zářijový den ztratil na Šumavě. Od té doby muže nepřestávají hledat desítky profesionálů i dobrovolníků z blízkého i dalekého okolí. Mnoha lidem není jeho osud lhostejný. Tentokrát startuje pátrací akce V Hartmanicích u hasičárny v 9.00 hodin. Aby se akce mohla vůbec uskutečnit, musí její účastníci dodržovat přísná hygienická opatření.

Kdo je Zdeněk Hnízdo? Narodil se 8. ledna 1931 v Záhubech na Jičínsku, za války vydával se spolužáky protinacistický časopis. Se svým bratrem ukrývali ve stodole zbraně a munici odcizené nacistům. Od 50. let sloužil u Vnitřní stráže ministerstva vnitra v útvaru na ochranu uranových dolů. V Příbrami se vypracoval na zástupce velitele útvaru uranových dolů. V roce 1968 zde odmítl ubytovat sovětskou armádu, čímž dal najevo svůj nesouhlas se vstupem vojsk Varšavské smlouvy. Z armády byl vyhozen a až do důchodu pracoval jako horník v uranových dolech.  

I když je všem jasné, že pohřešovaný muž už nemůže být na 99 procent naživu, pátrání nevzdávají. Na facebooku vznikla skupina s názvem Hledáme "dědu" Zdeněk Hnízdo, která má už 400 členů. V neděli se chystá vyrazit do akce minimálně 30 osob. A zájem mají i další. Někteří z nich berou i své speciálně vycvičené psy.

Pátrací akci na facebooku organizuje Veronika Sedláčková s přítelem. „Nejsme příbuzní pana Hnízda. Ani se neznáme s jeho rodinou. Pouze nás nějakým způsobem případ zaujal a jak se říká, dostal se nám pod kůži. Takže jsme tohle všechno s přítelem spustili. Nemůžeme tam toho pána jen tak nechat být napospas přírodě, to si opravdu nezaslouží,“ říká Veronika Sedláčková.

S organizací nedělní akce měla plné ruce práce. „Zde jdou stranou osobní názory na opatření ohledně koronaviru. Kdo nebude dodržovat opatření, do pátrání se nezapojí. Setkání se bude konat mimo zastavěnou oblast. Skupiny budou maximálně po 20 osobách, na což bude na místě dohlížet určená osoba. Povinná je buď vypraná a dezinfikovaná rouška nebo nová jednorázová. Nejlépe pokud máte možnost použít respirátor FFP II. Dále doporučujeme s sebou malou dezinfekci na ruce. Dalo nám x hodin práce na telefonu vše konzultovat na hygieně, ministerstvu zdravotnictví i ministerstvu vnitra. Prosíme tedy o dodržení všech opatření,“ žádá účastníky pátrací akce její organizátorka.  

„Potřebujeme alespoň 50 lidi. Aby se les mohl pročesat. Přítomna bude skupina Czech SAR Team a hasiči z obce Hartmanic, kteří nám poskytnou hasičárnu jako výchozí bod a možnosti ohřátí či uvaření čaje. Každý, kdo dorazí bude zapsán s telefonním číslem. Abychom o všech měli přehled. Sraz a zápis lidí bude od 9:00 až 9:30h. Předpokládaný konec akce v 16 hodin,“ dodává Veronika Sedláčková.

Pátrači mají v plánu projít úsek minimálně osm kilometrů dlouhý v okolí Hartmanic. Pokud bude pátrání neúspěšné, hodlají v akcích pokračovat dokut to počasí dovolí.

Naposledy byl pohřešovaný senior viděn u obce Chvalšovice. Podle neověřených informací byl možná později spatřen ještě u Sušice. Dobrovolníci, kteří organizují pátrání, oslovili také soukromé majitele fotopastí i dalších kamer umístěných na různých objektech, aby zkontrolovali, zda jejich zařízení nezachytila pohyb hledaného muže. Pátrací tým se obrátil také na myslivecké spolky, zda by mohli zkontrolovat krmelce a různé další přístřešky v oblasti kolem Chvalšovic, Keplů, Svinné, Javorné, Javoříčka, Jesení, ale i směrem zpátky na Čachrov a Běšiny.

Popis: Muž má hubenou postavu vysokou asi 180 cm, krátké šedé vlasy a tvář porostou strništěm. Na sobě měl svetr tmavé barvy, maskáčové kalhoty a na hlavě kšiltovku.

Na vlastní pěst pátrala po muži v minulých dnech už celá řada jednotlivců i menších skupin. Lidé se ve skuponě na facebooku vzájemně informovali o tom, jaké území propátrali, někteří připojili i mapky, kde ukazují území, které už prohledali.

Bezprostředně po zmizení pátraly v oblasti Šumavy po muži také desítky policistů a hasičů. Ze vzduchu hledal seniora policejní vrtulník i několik dronů. Prověřovala se opakovaně i veškerá zdravotnická zařízení v širokém okolí. Senior odešel z domova na procházku jen nalehko, měl na sobě obnošený svetr a kalhoty. I přes zdravotní problémy mohl působit dojmem, že je v pořádku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky pátrací akce, ztracený senior, policie, pohřešovaný muž, Plzeňský, pátrání na Šumavě, Šumava, Hartmanice, Veronika Sedláčková, Facebook, Sovětská armáda, okres Jičín, Příbram, Varšavská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky dobrovolníků vyráží v neděli znovu na Šumavu pátrat po ztraceném seniorovi  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.