Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žena při splouvání Otavy vypadla z kánoe. Po dlouhé resuscitaci skončila ve vážném stavu v nemocnici

V boj o holý život se v sobotu proměnilo splouvání řeky Otavy pro jednu z vodaček. Ta se společně se svou kamarádkou převrátil na kánoi u jezu v obci Štěkeň. Jedna z žen se dokázala dostat na břeh sama, druhou museli zachránit až další vodáci. Žena ve vážném stavu skončila na oddělení ARO písecké nemocnice.

K nešťastné události došlo včera před třetí hodinou odpolední. „Policisté na místě zjistili, že dvě ženy jely na kánoi po řece Otavě, kdy před jezem na průjezd, takzvanou šlajsnou, pravděpodobně najely bokem a poté se loď převrátila. Jedna z žen sama vyplavala, ale druhá zůstala pod jezem, kde se topila. Díky přítomnosti dalších vodáků a jejich okamžité reakci se po pár minutách povedlo ženu dostat na břeh a zde začali provádět resuscitaci,“ shrnul mluvčí policie Milan Bajcura.

V resuscitaci také pokračovali záchranáři, kterým se podařilo po zhruba dvaceti minutách ženu oživit. „Záchranáři po příjezdu na místo na snahu vodáků navázali a v profesionální resuscitační péči intenzivně pokračovali. Oběh se podařilo po nějaké době obnovit a žena byla ve vážném stavu transportována na ARO Nemocnice Písek,“ potvrdila mluvčí krajské záchranky Zuzana Fajtlová.

Vzhledem k prodlouženému víkendu a značnému množství osob na jihočeských řekách a vodních nádržích, připomínají policisté základy bezpečnost na vodě. „Nikdy nepodceňujte vodní živel a své schopnosti. Po předchozích deštích je vysoká hladina na všech sjízdných řekách a mnohdy pro středně zkušené vodáky se může průjezd jim známými sjezdy jezů změnit a poté hrozí ohrožení života a zdraví,“ uzavřel Bajcura.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Otava, vodáci, Štěkeň, tonoucí, Policie ČR, ZZS JČK, kánoe, Nemocnice Písek, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena při splouvání Otavy vypadla z kánoe. Po dlouhé resuscitaci skončila ve vážném stavu v nemocnici  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.