Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chtěl jsem ji převychovat, řekl u soudu muž, který ubil svou partnerku. Dostal 15 let vězení

Na 15 let poslal odvolací Vrchní soud v Praze do vězení se zvýšenou ostrahou Lukáše Podra. Muž loni na jihu Čech podle obžaloby brutálně ubil svou družku. Krajský soud v Českých Budějovicích pachateli v dubnu uložil trest 17 let za vraždu, ublížení na těle, nebezpečné vyhrožování a výrobu a prodej drog. Odvolací soud ale nyní zohlednil to, že šlo o první Podrův střet se zákonem a dobu trestu mu snížil.

Tragédie se stala loni v červenci ve Lhotě pod Horami na Českobudějovicku. Svou družku, matku desetiletého syna, Podr podle obžaloby brutálně zbil pěstmi i různými předměty, vláčel ji za vlasy a opařil horkou sprchou. Ženě, která trpěla srdečním onemocněním, po hodinách útrap selhalo srdce. Bezvládné družce pak Podr nezavolal záchrannou službu.

Úmrtí mladé ženy u Temelína. Podezřelého muže policie obvinila z vraždy, hrozí mu výjimečný trest

Sedmatřicetiletého muže, který byl minulý týden zadržen kvůli podezřelému úmrtí ženy nedaleko Temelína, dnes policie obvinila. Ženu měl muž podle policie opakovaně napadat a bít. Jeho jednání minulý týden skončilo smrtí mladé ženy. Obviněnému...

Na těle zemřelé odborníci našli přes osm desítek zranění, včetně zlomeného obratle, otoku mozku a několika zlomených žeber. Krajský soud na jaře konstatoval, že si Podr musel být vědom, že útočí na životně důležitá místa na těle. Obžalovaný se tehdy i dnes hájil tím, že chtěl násilím partnerku "převychovat". Oba partneři užívali pervitin a v těle ho měli i v době činu. Podle svědků Podr bil svou družku už dříve, soud ho potrestal i za napadení z června 2021.

Podrův obhájce Daniel Prouza zpochybňoval body rozsudku, které se týkaly vyhrožování, drogové činnosti obžalovaného a naplnění skutkové podstaty vraždy. Argumenty obhájce však odmítla státní zástupkyně. „Jsem přesvědčena, že nalézací soud rozhodoval na základě podrobně provedeného dokazování," zdůraznila. Jako správné označila i to, že byl brutální čin klasifikován jako vražda, což pak podpořil i soudce.

Předseda senátu Martin Zelenka po vynesení rozsudku mimo jiné řekl, že obžalovaného nemohou vzhledem k podobě útoku vyviňovat ani vyhrocené emoce, ani porucha osobnosti, kterou muž trpí. „Jde o jednání, kdy obžalovaný musel být srozuměn s tím, že takovéto jednání může vést nejen ke způsobení těžkých poranění, ale i ke smrti," konstatoval soudce. Podr podle něj také přijatelně nereagoval na to, že žena musela vykazovat ohrožení života a nevolal zdravotníky, ale lidi, kteří jí nemohli poskytnout náležitou pomoc.

Nepřiměřeně přísný trest

Odvolací soud však podle předsedy nakonec přihlédl k tomu, že šlo o první střet pachatele se zákonem a o "situační", nikoliv naplánované jednání. „Po zvážení všech těchto skutečností jsme dospěli k závěru, že trest uložený skoro při té horní hranici zákonné trestní sazby je nutno považovat za trest nepřiměřeně přísný," odůvodnil soudce. Podr musí také podstoupit ústavní toxikologickou léčbu a zaplatit pozůstalým zhruba tři miliony korun.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, vražda, Jihočeský kraj, Vrchní soud v Praze, Česko, České Budějovice, okres České Budějovice, Lhota pod Horami, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěj jsem ji převychovat, řekl u soudu muž, který ubil svou partnerku. Dostal 15 let vězení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.