Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějčtí strážníci posbírali tento rok už přes devět stovek injekčních stříkaček

Strážníci nejčastěji vyrážejí k nálezům použitých injekčních stříkaček zejména do okolí vlakového nádraží, sídliště Máj, centra města nebo na Palackého náměstí. Od začátku letošního roku jich nejen na těchto místech našli už přes devět stovek. Například u dětského hřiště v Rožnově jich na jednom místě objevili bezmála sto. Narkomané se obvykle sdružují právě na místech, jako jsou dětská hřiště, parky nebo třeba v okolí výměníků.

Sběr nebezpečného infekčního materiálu patří k důležité součásti práce budějckých strážníků. Nejčastěji se jedná právě o použité injekční stříkačky, výjimkou nejsou ale například ani nálezy léčiv nebo jiných pomůcek k výrobě drog. Při poranění o použitou jehlu hrozí vysoké riziko nákazy infekční nemocí, například žloutenkou nebo virem HIV.

„Nejrozšířenějším výskytem infekčního materiálu na území města je především široké okolí vlakového nádraží, sídliště Máj, centrum města nebo okolí Palackého náměstí. Místem, kde se sdružují narkomané a odhazují zde použité injekční stříkačky, jsou zejména ulice, parky, výměníky nebo dětská hřiště,“ upozorňuje mluvčí budějckých strážníků Věra Školková. Pomůcky k aplikaci drog ale zanechávají například i na veřejných toaletách v obchodních centrech nebo v restauracích.

Od začátku letošního roku evidují strážníci již 908 kusů sebraných použitých injekčních stříkaček. Nejedná se přitom pouze o jednotlivé nálezy. Náhodný kolemjdoucí si na dětském hřišti v Rožnově povšiml, že na jednom místě se nachází velké množství jehel. Strážníci zde následně zajistili neuvěřitelných 95 kusů injekčních stříkaček.

„Desítky dalších byly v průběhu roku nalezeny i v parku Na Sadech, na sídlišti Vltava, na Zátkově nábřeží, v opuštěné budově blízko vlakového nádraží, v obchodním centru na Pražské třídě nebo v Tylově ulici. Těžko uvěřitelný byl pro obyvatelku ve Vodňanské ulici nález dvaceti injekčních stříkaček v domovní schránce,“ zmínila Školková.

Nejohroženější skupinou, která je vystavená riziku poranění o odhozený infekční materiál, jsou bohužel děti. „Ty často nejsou schopny rozeznat nebezpečí a neví, jak se v případě takového nálezu zachovat. Strážníci městské policie proto v rámci prevence kriminality na dané téma pořádají přednášky již pro nejmenší děti z mateřských škol,“ informovala Školková.

Strážníci apelují na každého, kdo narazí na odhozenou injekční stříkačku či jiný infekční materiál, aby věc neprodleně oznámil na linku 156. Zároveň zdůrazňují, aby lidé nikdy nesbírali infekční materiál holýma rukama. „Naši strážníci jsou ke sběru takového materiálu speciálně vyškoleni a disponují ochrannými pomůckami, s nimiž injekční stříkačky bezpečně seberou a zlikvidují,“ doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie ČB

Štítky strážníci, stříkačky, injekční, narkoman, ulice, město, nebezpečí, injekční stříkačka, dětské hřiště, materiál, Rožnov, Na Sadech, Sídliště Máj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí strážníci posbírali tento rok už přes devět stovek injekčních stříkaček  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.