Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Na letní olympijské hry do Rio de Janeira míří i dva Jihočeši. O koho jde?

Pouze sedmnáct dní zbývá do zahájení sportovního vrcholu letošního roku – letních olympijských her v brazilském Rio de Janeiru. Do Jižní Ameriky se vypraví reprezentovat Českou republiku 106 sportovců a mezi nimi nebudou chybět ani zástupci jižních Čech.

První srpnový pátek se zraky nás všech upřou do Brazílie, kde slavnostním ceremoniálem začnou 31. letní olympijské hry. Neoficiálně už ale vše začne o dva dny dříve, kdy se rozehrají zápasy fotbalového turnaje. V plném proudu pak bude událost od soboty.

Finálně se nominace České republiky uzavřela až v úterý, kdy byla dodatečně potvrzena účast badmintonisty Petra Koukala a budějckého jachtaře Karla Lavického. Ve hře je ještě Martina Sáblíková, která zatím neúspěšně bojuje o místo pro dámskou časovku v silniční cyklistice, ale její naděje se den co den rozplývá.

ČTĚTE TAKÉ: Do Ria jede třetí český jachtař, je jím Budějčák Karel Lavický 

Bez zástupců se v Rio de Janeiru neobejde ani Jihočeský kraj. Budou ho reprezentovat dva rodáci. O koho se jedná?

Kateřina Nash (cyklistika - horské kolo)

Zkušená harcovnice a veteránka tak trochu připomíná norského biatlonistu Ole Einara Bjoerndalena. Osmatřicetiletá cyklistka z Prachatic míří už na své páté olympijské hry. Vůbec první účast si připsala již před dvaceti lety v Atlantě, kde skončila na horském kole devatenáctá. O dva roky později zkusila zimní olympiádu v Naganu. Nejlepším umístěním bylo šesté místo ve štafetě žen na 4x5 kilometrů. V individuálních závodech brala 22., 23. a 24. místo. Na akci pod pěti kruhy se vrátila o čtyři roky nato, kdy získala ve stejné štafetě čtvrtou příčku. Na 15 kilometrů volně byla dvacátá. Její poslední zastoupení České republiky bylo v Londýně před čtyřmi lety, kdy na horském kole dojela čtrnáctá. Paradoxem je, že Kateřina Nash, rozená Hanušová, začínala jako skokanka do vody, ale později ji oslovilo lyžování. Horské kolo brala jako součást přípravy, ale když v něm začala sbírat úspěchy, zkusila štěstí v této disciplíně.

Karel Lavický (jachting)

Takřka za minutu dvanáct se do české olympijské nominace dostal i Budějčák Karel Lavický, který jezdí na windsurfu v kategorii RS:X. Pro Rio byl brán jako náhradník, ale norský svaz vybojované místo v kvalifikaci nevyužil, a tak ho převzal třicetiletý odchovanec bezdrevského jachtařského klubu. Jde o jeho druhou účast na olympijských hrách, tu první v Londýně proměnil ve 36. místo. Teď dozajista pomýšlí na lepší umístění, protože přímá kvalifikace mu unikla jen těsně. 

Foto Český olympijský tým

Štítky Rio de Janeiro, Letní olympijské hry, Česko, Jihočeský kraj, Jižní Amerika, olympijské hry, horské kolo, Karel Lavický, Kateřina Nash, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letní olympijské hry do Rio de Janeira míří i dva Jihočeši. O koho jde?  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.