Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Když se dělá fotbal jinak. Planá se těší zájmu mladých nadějí. Bez srdcařů by to nešlo, říká bafuňář i hráč Jan Pintér

„Dneska už to není, co bývávalo. Děti tráví čas u počítače nebo u televize.“ Něco podobného jste už určitě slyšeli nesčetněkrát. To však neplatí v případě Plané nedaleko Českých Budějovic. Místní fotbalový manšaft si na nezájem nemůže stěžovat. Po jarní koronavirové krizi nabobtnal počet dětí v klubu na téměř dvojnásobek. Realizační tým Plané totiž svým přístupem k mládežnickému fotbalu nastavuje laťku do výšky, které nestačí ani řada klubů ve velkých městech.

„Nedokážu si to vysvětlit, ale po „koronakrizi“ se nám podařilo získávat neuvěřitelně velké možství dětí. Měli jsme jich do té doby kolem pětadvaceti aktivních, teď jich máme skoro jednou tolik. Proto máme dneska regulérně tři fungující týmy tří věkových kategorií,“ popisuje střední záložník klubu, bafuňář a tiskový mluvčí SK Planá v jedné osobě Jan Pintér. Právě jeho rodina společně s Ladislavem Fujdiarem udělala z průměrného klubu v okresním přeboru manšaft, který inspiruje ostatní.

„Když jsem se před pěti lety vrátil z vyšších soutěží, tak v Plané nebylo ani jedno dítě a scházela se tu nějaká kostra patnácti lidí, kteří hráli okres. Po pěti letech máme čtyři plně obsazené týmy. Jsou za tím tisíce hodin všech těch bláznů, kteří se na tom všem podílejí,“ doplňuje. Sám má za sebou angažmá v Dynamu, Třeboni, Táborsku, Strakonicích nebo Českém Krumlově.



„Dnes máme ambici být trochu jako Roudné. Dříve měli jedno hřiště, které bylo x-krát vyplavené, pak se přesunuli a postavili nový areál. To je pro nás trochu takový vzor, kam to dotáhnout. Mít pokryté všechny kategorie a kvalitní areál,“ dodává Pintér. Sám přiznává, že brzy by klub podobně jako Roudné chtěl postavit týmy ve všech mládežnických kategoriích a dovést další tři trenéry. Jelikož ale fotbal na podobné úrovni není otázkou peněz, musí být podle Pintéra hlavně srdcaři.

„V první řadě nám finančně pomáhá obec, další prostředky jsou z ministerstva školství a krajského úřadu. Pomáhají nám také sponzoři z okolí, za což jim patří velký dík. Sehnat někoho, kdo platí, je nesmírně těžké. Neodvedu si představit, jak to dělají kluby na úrovni třetí ligy a divize. Mediální pozornost tam není skoro žádná a přitom musíte hráčům platit. My si vystačíme s málem, za sportovní činnost si nikdo nebere ani korunu. V tom máme vlastně výhodu,“ popisuje pětatřicetiletý činovník klubu, který podstatnou část kariéry strávil v budějckém Dynamu.

Chceme, aby děti měly téměř vše zadarmo

Právě díky úspěšnosti při žádání o granty a dotační tituly může Planá nabídnout mladým fotbalistům podmínky, které by v podobně velkých klubech těžko hledali. „Chceme, aby děti měly téměř vše zadarmo. Na oplátku požadujeme, aby skutečně chodily na tréninky a bavilo je to. Děti reálně fotbal u nás stojí pouze čas a 42 korun měsíčně. Všechno ostatní mají od nás zadarmo,“ potvrzuje Pintér. A když vše, tak skutečně vše. Od kopaček až po teplákové soupravy. „To je jedna z věcí, kterou se pro děti snažíme dělat. Je strašně milý, jakou mají radost. Každému rodiči pomůže, když děti dostanou kompletní tréninkové vybavení, balon i kopačky, které si vyberou. Nevím, jestli je to celorepubliková rarita, ale na jihu Čech asi jo,“ popisuje mluvčí klubu a dodává s úsměvem: „Třeba Jirka Kladrubský mi říkal, že poslední kopačky dostal zadarmo, když byl ve Spartě. Jenže to je deset let zpátky a byl to profesionální prvoligový fotbal.“



Právě díky přístupu vedení klubu si Planá nemůže stěžovat na nedostatek fotbalových nadějí, které verbují i z jiných sportů. „Máme v klubu dokonce pár hokejistů, třeba i z Motoru, kteří nabalují další a další. Často po vlastním tréninku pospíchají k nám. Když se jim kryje trénink s tréninkem, tak je jasné, že má přednost hokej. Když už se ale kryje hokejový trénink s našim zápasem, tak by si často radši zahráli fotbal. Což mi samozřejmě dělá radost, ale snažím se jim vysvětlovat, že pro ně je hokej na prvním místě,“ vypichuje Pintér.

Zároveň potvrzuje, že nic zmíněného v textu by nešlo zrealizovat bez lidí zapálených pro věc. Kromě zmíněného Ladislava Fujdiara žije také fotbalem v Plané předseda oddílu a otec Jana Lubomír nebo bratr Tomáš, který je zároveň starostou a na pažitu kapitánem. „Hasiči tady v Plané mají novou zbrojnici, auto i člun. Rybáři naopak mají novou základnu. Je to taková chata, kde by se dalo i bydlet. Brácha je v tomhle skvělý, nevím o nikom, ke komu by se otočil zády. Největší podporu obce ale mají fotbalisté. To ale především kvůli tomu, kolik mají členů. V obci, kde trvale žije zhruba 250 lidí, má náš klub registrovaných 110 členů, z čehož 68 členů je mládež ve věku do 23 let. Obrovské poděkování si zaslouží všichni, kteří se kolem planenského fotbalu pohybují. Bez jejich obětavého přístupu by klub nebyl tam, kde je, uzavírá hrající trenér Jan Pintér.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Tibitanzl

Štítky fotbal, SK Planá, Jan Pintér, Planá, sport, SK Dynamo České Budějovice, koronavirová krize, trénink, hokej, Ladislav Fujdiar, okresní přebor, AC Sparta Praha, Roudné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když se dělá fotbal jinak. Planá se těší zájmu mladých nadějí. Bez srdcařů by to nešlo, říká bafuňář i hráč Jan Pintér  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.