Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Souboj bratrů Kovářových vyhrál plzeňský útočník

Českobudějovický HC Mountfield dokázal v Tipsport extralize bodovat v pátém zápase po sobě. Vyrovnaný duel, provázený četnými vyloučeními, načali lépe domácí, kteří se ujali vedení. Osm minut před koncem však bylo vyrovnáno. V prodloužení pak v bratrském souboji vyzrál Jan Kovář na brankáře hostí a zajistil Plzni vítězství.

Přestože začátek utkání byl z obou stran opatrný, padla rychlá branka. Z první vážnější šance se prosadil Jan Stránský, který z mezikruží napálil do horního růžku odražený touš po předchozím závaru – 1:0. Mountfield mohl odpovědět v početní převaze, ale tato situace se Jihočechům vůbec nevyvedla a Mazanec neměl takřka žádnou práci. O chvilku později se pěknou akcí jeden na jednoho prosadil Kratěna, ale tváří v tvář Kovářovi minul.

Náladu si Západočeši vylepšili vzápětí. Při své první přesilovce se puk dostal k Radkovi Dudovi, který z těžkého úhlu dokázal prostřelit přemisťujícího se gólmana hostí – 2:0. České Budějovice ovšem dokázaly brzy snížit. V oslabení totiž Martin Straka tečoval křížnou přihrávku přímo do protipohybu bezmocného Marka Mazance. Gól na 2:1 byl připsán Jakubu Langhammerovi. Vrátit svému týmu náskok mohl ke konci třetiny Vostřák, který dostal od Petrušky hezkou příhru za obránce, ale kličkou do bekhendu neuspěl.

Prostřední pasáž hry započala velkou šanci hostů, když nebezpečně pálil v situaci dvou na jednoho Gulaš, Mazanec byl pozorný. I Kovář na druhé straně se musel činit, když z levého kruhu pálil do jeho ramene Straka. Jihočechům se vzápětí nabídla více než půlminutová dvojnásobná přesilová hra, v největší šanci však na brankovišti vychytal Mazanec Kašpaříka.

Na druhé straně pálil po křížné přihrávce Kovář, ale na svého bratra si nepřišel. A když České Budějovice vážněji neohrozily plzeňskou svatyni ani v závěru třetiny po faulu Dudy, skóre se ani přes celkový počet třiceti střel nepohnulo.

Snaha hostů o vyrovnání mohla být vyslyšena hned zkraje posledního dějství, když se mezi kruhy dostal Ptáček k odraženému kotouči, z první ovšem zamířil pouze do hrudi připraveného Mazance. Chvilku na to po faulu kolenem na Marka putoval předčasné do sprch Petruška, Mountfieldu se ale dlouhá početní výhoda vůbec nepovedla, navíc byla zkrácena po faulu Kolarze.

V polovině závěrečně dvacetiminutovky dlouho svírali indiáni svého soka před Kovářem, ale protože Straka s Kratěnou neuspěli, osvědčilo se klasické pravidlo nedáš – dostaneš. Z nenápadné pozice vystřelil perfektně umístěnou střelou, která zaplula přesně k levé tyči, Rudolf Červený – 2:2.

A protože svěřenci kouče Jelínka nedokázali využít následnou přesilovku, kdy několikrát za Kováře zaskakovali i obětaví obránci, dospělo střetnutí do prodloužení. V něm se brzy po dvou faulech dostalo na hru ve třech. A domácí nakonec oplatili Jihočechům stejnou mincí. Jan Kovář z nenápadné akce, ale o to přesněji, zamířil do pravého horního růžku svatyně svého staršího bratra - 3:2.

HC Plzeň 1929 – HC Mountfield 3:2p (2:1, 0:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Stránský (Straka, St. Pierre), 15. Duda (Kaberle, Jan Kovář), 63. Jan Kovář (Vykoukal) – 16. Langhammer, 52. Červený (Kuchejda, Burian). Vyloučení: 8:7, navíc Petruška (Plzeň) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:1. Rozhodčí: Jeřábek, Husička – Pešek, Jelínek. Diváci: 6265.

HC Plzeň 1929: Mazanec – Vykoukal, Kaberle, Marušák, Jiří Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Frolo – Duda, Jan Kovář, Pletka – Stránský, Straka, Kratěna – Dvořák, Pitule, Johnson – Vostřák, Heřman, Petruška. Trenér Marian Jelínek.

HC Mountfield: Jakub Kovář - Novák, Vydarený, Ptáček, Kranjc, Kolarz, Němeček, od 41. navíc Vráblík – Burian, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Langhammer, Květoň – Kuchejda, Mertl, Marek – Švihálek, Červený, Pšurný. Trenér František Výborný.

Ohlasy trenérů

Asistent trenéra Plzně Michal Straka: „Byl to bojovný zápas, z něhož jsme vytěžili dva body. Musíme si ale přiznat, že naše hra dnes nebyla dobrá. Měli jsme malý pohyb, ze kterého pramenilo hodně oslabení. Byli jsme vyloučeni devětkrát a to by nás příště mohlo mrzet. Navíc faul v útočném pásmu a z něho plynoucí pětiminutový trest nás mohl stát celý zápas. Na tom musíme do dalších zápasů zapracovat. Mazanec v posledních utkáních chytá dobře, ale o tom, kdo bude chytat v úterý, se teprve rozhodneme.“

Asistent trenéra Českých Budějovic Milan Kupka: „Plzeň byla na začátku zápasu jasně lepší a my jsme jen díky Kovářovi v brance drželi přijatelný výsledek. Bojovným výkonem podepřeným brankářem jsme nakonec vyválčili bod, za který jsme strašně vděční. Bod z Plzně je pro nás dobrý. Pomohlo nám, že se Plzni dnes nedařilo tolik v zakončení a navíc její hráči naráželi na překážku v podobě Kuby Kováře.“

Napsal Vojtěch Honzík, www.hokejcb.cz
Foto: Roman Turovský

Štítky Jan Kovář, HC Škoda Plzeň, Mountfield Hradec Králové, Marek Mazanec, Madeta Motor České Budějovice, Martin Straka, Extraliga ledního hokeje, Radek Duda, Jan Stránský, Rudolf Červený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Souboj bratrů Kovářových vyhrál plzeňský útočník  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.