Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mistrovství České republiky v lodní třídě Pirát ovládla českobudějovická posádka Sivých

Jachetní oddíl Slavoj Hluboká nad Vltavou hostil v minulém týdnu mezinárodní Mistrovství České republiky (MČR) v lodní třídě Pirát. Závodu se účastnilo 22 posádek z Česka, Německa a Rakouska. Během pěti rozjížděk vybojovala v absolutním pořadí titul mistrů domácí posádka Sivých a třetí místo si odvezl Tobolka s Gardavským z Třeboně.

Závod se uskutečnil na rybníku Bezdrev, kde se sjelo devatenáct posádek z Čech a tři posádky z Německa a Rakouska. V pěti uskutečněných rozjížďkách si vyjela již 21. titul mistrů České republiky posádka Josef a Dalibor Sivý, které potrápila především německá posádka Bauditz a Hillenberg. Ti v posledním závodním dnu vyhráli dvě rozjížďky ze třetí. Velmi dobrý výkon předvedl i Tobolka s Gardavským z Třeboně, kteří v absolutním pořadí vybojovali třetí místo. 

Co je Pirát?

Pirát je dvouposádková loď s délkou 5 metrů a šířkou 1,61 metru s oplachtěním 10,2 m2. Pirát váží cca 170 kg a mezi běžně závodícími českými okruhovými plachetnicemi se tak řadí spíše k těžším lodním třídám.

„Jezdili jsme v podstatě jen dva dny, přičemž první den foukalo kolem pěti m/s s nárazy kolem deseti m/s a poslední den spíše slabý vítr od dvou do pěti metrů s nárazy kolem deseti. Celkově se závod povedl a jsme moc rádi za pozitivní zpětnou vazbu všech závodníků.“, komentuje podmínky předseda pořádajícího klubu, Josef Sivý.

„Ve středu jsme museli jednu rozjížďku přerušit kvůli velmi silnému větru. Většinou se závodí do patnácti m/s, ale v danou chvíli jsme naměřili přes dvacet.“, doplňuje Sivý.

Celý závod provázelo slunečné počasí a o večerní zábavu se postarala místní hudební uspořádání Bezdrevských kaprů. Jihočeské pirátníky nyní čeká mezinárodní Mistrovství Maďarka na Balatonu a následně se budou všichni připravovat na Mistrovství Evropy, které se uskuteční v září taktéž na Balatonu.

Kompletní výsledky závodu naleznete zde. Závod se uskutečnil za podpory Jihočeského kraje.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Matěj Matoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrovství České republiky v lodní třídě Pirát ovládla českobudějovická posádka Sivých  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.