Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vondrov o víkendu patřil příznivcům parkuru

Znalci tvrdí, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. Budějcká Drbna si dovoluje tvrdit, že neméně hezký pohled je na dokonalou souhru člověka a koně, jejich společné překonávání překážek a soulad pohybu.

Přesně to o víkendu předvedly dvojice jezdců a koní, které se zúčastnily tradičních jezdeckých závodů v parkuru - Velké ceny Města Hluboká nad Vltavou ve dvoře Vondrov.

Třináctý ročník závodů nabídl návštěvníkům dvoudenní program zajímavých skokových soutěží s různým stupněm obtížnosti. Na překážkové dráze diváci sledovali a uznalým potleskem ocenili velmi dobré výkony, atraktivní podívanou doplnil i zasvěcený výklad komentátora, který oznamoval nejen průběžné pořadí, ale glosoval také nejlepší výkony.

Pohodu podpořilo také počasí, které sice bylo proměnlivé, ale na rozdíl od loňského ročníku, kdy v sobotu lilo jak z konve, letos jezdce, koně ani diváky nepokropilo a hlavně v neděli jim dopřálo i slunce.

Na programu ale nebyly jen skokové soutěže, ale také mimosoutěžní, divácky atraktivní skok přes kolmou zeď. I letošní ročník provázelo napětí - bude překonán vondrovský rekord ve výšce zdi 197 centimetrů? A překoná někdo magickou hranici 205 centimetrů? Odpověď na tyto otázky je: „Ne, nestalo se tak, rekord překonán nebyl.“ Zůstal výzvou pro další ročník.

Ale dobrou náladu všech, jezdců, majitelů stájí, návštěvníků a organizátorů to nijak neovlivnilo, naopak. Všichni si průběh parkurových závodů pochvalovali a shodli se na tom, že si bez parkuru na Vondrově konec srpna už ani neumí představit.

A stejně tak si neumí akci představit bez doprovodných programů, z nichž letos asi nejvíc zaujala ukázka přirozené komunikace s koněm, kterou předvedl Miloslav Simandl.

Se svými dvěma koňmi Apawi a Denym představil divákům zajímavou podívanou, při které v synchronizovaném pohybu trojice prováděla téměř taneční kroky a úkroky, téměř cirkusové číslo, při kterém jezdec stojí na hřbetech dvou koní a další atraktivní kousky - atraktivní zejména tím, že se je koně naučili díky „nedrezurní“, partnerské komunikaci.

O tomto velmi zajímavém způsobu „výchovy“ nebo výcviku koně a přirozeném partnerstvím mezi člověkem a koněm si Budějcká Drbna s Miloslavem Simandlem povídala v samostatném rozhovoru, který vám přinese v nejbližších dnech.

Štítky Velká cena Města Hluboká nad Vltavou 2012, parkur, dvůr Vondrov, Hluboká nad Vltavou, koně, jezdci, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vondrov o víkendu patřil příznivcům parkuru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.