Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

VOLBY 2022: Na prvním místě je doprava. Vyjednávat začneme hned, říká lídryně vítězné ODS v Budějovicích

Po 20. hodině si připila se svými spolustraníky a krátce na to už ji začali oslovovat ostatní lídři. Dagmar Škodová Parmová dovedla ODS k vítězství v Českých Budějovicích. Pro Budějckou Drbnu v sobotu večer při rozhovoru zhodnotila výsledky, popsala nadcházející vyjednávání a shrnula hlavní priority.

Pravděpodobně se stanete první primátorkou Českých Budějovic. Co to pro vás znamená?
Je to pro mě velký závazek vůči Budějčákům a našemu krásnému městu. S velkou pokorou, pokud se to podaří, ten post přijmu a doufám, že to bude úspěšné čtyřleté období.

Jak hodnotíte kampaň, která vám přinesla 16 křesel v zastupitelstvu?
Zúčastnila jsem se už kampaně do komunálních voleb před čtyřmi lety. Je potřeba se opřít o šikovný tým lidí, kteří spolupracují a táhnou za jeden provaz. Ukázalo se, že spolupráce město – kraj se bude lidem líbit.

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS. S necelými třiceti procenty hlasů si strana v zastupitelstvu zajistila 16 mandátů. Druhé skončilo ANO a za ním hnutí Občané pro Budějovice. Pětiprocentní hranici hlasů získali také Piráti a...

Řekla jste, že vyjednávání začnou hned, nejspíš už dnes. Potkáte se s každým, kdo se dostal do zastupitelstva kromě SPD?
Asi se potkáme s každým. Hlavní je, aby byly naše programy v souladu a my dokázali v radě prosadit a v zastupitelstvu schválit projekty, které jsme městu slíbili.

Ty počty nejsou úplně složité. Nabízí se velká dvojkoalice. Je to podle vás scénář, který je nyní nejvíce pravděpodobný?
Je to 50 na 50. Otázkou je, jestli stávající vedení města bude ochotno ke kompromisům nebo ne. Třeba Společně pro Budějovice (KDU-ČSL a TOP 09, pozn. redakce) je součástí Spolu celorepublikově a je otázkou, jestli se sejdeme v případě našich programů. V tuto chvíli to nemohu říct, je to předmětem vyjednávání.

Z opozičních řad jste často kritizovali hnutí Občané pro Budějovice. Dokážete si představit, že s tímto subjektem najdete společnou řeč?
K vyjednávání určitě usedneme. Já jsem docela mladý člen ODS, takže si nepamatuji ty velmi ostré rozmíšky mezi ODS a OPB, takže vám nedokážu teď říct, jestli ty hrany byly natolik obroušeny nebo ne.

Jaké resorty byste si chtěli ve vedení města vzít?
Určitě jsou to doprava, finance a investice a pak resorty, kde bychom mohli vzhledem k programu uplatnit naše plány.

Co bude s postem děkanky?
Pokud to bude vypadat pozitivně s pozicí primátorky, tak rezignuji na pozici děkanky. Mně v únoru 2023 končí čtyřletý mandát, takže bych i tak končila ve svém funkční období.

Můžete shrnout hlavní priority, na které se chcete zaměřit?
Určitě to je na prvním místě doprava. Dále to jsou městské byty, investice do školy, malých hal u škol, investice do zázemí veřejných služeb, jako jsou ordinace a tak dále. Populace nám stárne, takže se musíme zaměřit také na domovy pro seniory či hospicové služby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, komunální volby, volby 2022, Dagmar Škodová Parmová, ODS, Česko Budějovice, rozhovor, České Budějovice, doprava, Drbna.cz, investice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, TOP 09, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Na prvním místě je doprava. Vyjednávat začneme hned, říká lídryně vítězné ODS v Budějovicích  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.