Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči minulý týden likvidovali pětačtyřicet požárů

Vysoké teploty posledních dní pořádně zaměstnávají hasiče. Jen během minulého týdne zasahovali u pětačtyřiceti požárů. V porovnání za stejný týden roku 2018 se jedná o několikanásobný nárůst. Ve statistikách je v Jihočeském kraji za loňský rok zaznamenáno celkově pouhých deset požárů, z nichž žádný se netýkal požárů porostů.

„K jednomu z nejzávažnějších požárů došlo včera. Hned v dopoledních hodinách vyjížděly jednotky profesionálních hasičů ze stanice Třeboň a dobrovolných hasičů obcí Lomnice nad Lužnicí a Lišov ke Smržovu, kde hořel nahrabovač na seno. Požár se dál rozšířil i na blízké pole, seno a louku. Zásah hasičů trval necelou hodinu. Vzniklou škodu na nahrabovači vyšetřovatel stanovil na 1 310 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Velmi náročný zásah pak měli hasiči v Klenovicích. Hořela tam skládka na ploše přibližně 50 x 30 metrů. Hasiči pěti jednotek požár likvidovali více než tři hodiny. V tomto případě žádná škoda nevznikla.

K dalšímu požáru pole a kombajnu vyjížděli hasiči u Okrouhlé Radouně. „Operační středisko k požáru vyslalo profesionální hasiče ze stanice Jindřichův Hradec a dobrovolné hasiče obcí Lodhéřov, Nová Včelnice a Jarošov nad Nežárkou. V rámci mezikrajské výpomoci pak zažádalo o jednotku profesionálních hasičů ze stanice Kamenice nad Lipou. Příčina vzniku požáru a výše vzniklé škody jsou v tuto chvíli stále v šetření,“ dodala Matějů.

Zásahy hasičů jsou při teplotách přesahující 30 stupňů Celsia extrémně náročné. Hasiči mají na sobě zásahový oblek často včetně tlakové láhve na zádech. Jejich výstroj tak váží přibližně 20 kilo.

Foto hzsjck.cz

Štítky požáry, hasiči, zásah, jižní Čechy, požár, hasič, Jihočeský kraj, Třeboň, Lišov, Lomnice nad Lužnicí, Smržov, Klenovice

Hasiči minulý týden likvidovali pětačtyřicet požárů  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.