Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dočasný areál Jihočeského divadla Bouda přilákal asi 8 tisíc diváků

Dočasný areál Bouda, v němž hrálo Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, navštívilo 8 173 diváků, návštěvnost byla 94 procent. Divadlo připomnělo Boudou na Mariánském náměstí 100 let existence i plány ze 60. let 20. století na novou budovu. Divadlo v Boudě na Mariánském náměstí odehrálo od 21. listopadu do 13. ledna 35 představení. Objekt demontují divadelníci do 16. ledna. Před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově nabídne letos scéna dvě premiéry, jednu z rolí v komedii Da Vinci ztvární Jiří Langmajer.

Vedení divadla v pondělí oznámilo, že stavba nové budovy pro Jihočeské divadlo a Jihočeskou filharmonii by měla stát až 2,4 miliardy korun. Vyplývá to ze studie. Stát by měla právě na Mariánském náměstí. „Hlavním cílem Boudy bylo zvednout myšlenku na stavbu nové budovy. Jihočeské divadlo je v trvalém provizoriu,“ řekl ředitel divadla Lukáš Průdek.

Náklady na Boudu s kapacitou 230 míst byly 6,5 milionu korun. Tržby ze vstupného dosáhly 2,27 milionu korun, průměrná cena vstupenky byla o 72 korun vyšší než na stálých scénách souborů.

Průdka těší, že 46 procent diváků bylo z Českých Budějovic a 30 procent z jiných míst kraje. Součástí divadla byla maringotka Malého divadla, jíž prošlo 308 diváků. „I když to někteří považovali za šílenství, jít v zimě do Boudy, ohlasy byly jenom pozitivní,“ řekl ředitel.

Jihočeské divadlo, jež slaví 100 let, provozuje činohru, operu, balet a Malé divadlo. Zřizuje ho město. V roce 2018 mělo provozní příspěvek od radnice 110 milionů korun. Loni, navzdory většímu programu spjatému s oslavami 100 let, byl příspěvek 110,7 milionu korun. Loňské výnosy ze vstupenek byly meziročně významně vyšší, proto divadlo vrátilo milion městu. Scéna loni podle Průdka zdvojnásobila příjem od sponzorů na tři miliony korun, Jihočeský kraj dal loni divadlu mimořádnou dotaci deset milionů. „Určitě neskončíme se záporným výsledkem,“ řekl Průdek.

Čtyři pětiny tržeb přináší divadlu otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Loni tam přišlo 58 863 diváků, tržby z prodeje vstupenek mělo 43,3 milionu korun. Letos nabídne divadlo v zámecké zahradě stejně jako loni osm titulů. Premiéry budou dvě: činohra Da Vinci, kterou bude režírovat Petr Zelenka a jednu z hlavních rolí ztvární Jiří Langmajer, a představení Muž dvojhvězdy od bratří Formanů. Při něm uvidí diváci otáčivé hlediště jinak než dosud. „Na počátku schováme celé otáčivé hlediště do obřího šapitó a budeme ho postupně odkrývat a promítat na něj,“ řekl Průdek.

Autoři | Foto

Štítky divadlo, České Budějovice, Bouda, Jihočeské divadlo, Mariánské náměstí (Brno), hlediště, Leonardo da Vinci, Jiří Langmajer, vstupenka, Český Krumlov, Boudou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dočasný areál Jihočeského divadla Bouda přilákal asi 8 tisíc diváků  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.