Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Jindřichohradecku jsou kolem malochovu s ptačí chřipkou dva velkochovy

Veterináři dnes potvrdili, že v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku byl vysoce patogenní typ ptačí chřipky H5N1. Vyhlásili proto ochranná pásma: v tříkilometrovém jsou dva velkochovy, kde je přes 100 tisíc ptáků. Porážka a zpracování zvířat z těchto chovů budou mít přísnější pravidla.

Ve Stráži nad Nežárkou utratili veterináři v sobotu 40 slepic a kohoutů. „Je to vysoce patogenní typ H5N1, který je bohužel přenosný na člověka. Budou dvě uzavřená pásma, první je tříkilometrové ochranné pásmo, druhé desetikilometrové dozoru. V ochranném pásmu máme dva velké komerční chovy, které budeme muset řešit v tom smyslu, že na porážce budou určitá opatření co se týče zpracování této drůbeže v potravinářském závodu. Co se týče pásma dozoru, tam máme devět velkých komerčních chovů," řekl řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Veterináři potvrdili v malochovu na Jindřichohradecku ohnisko ptačí chřipky

Veterináři potvrdili v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku další ohnisko ptačí chřipky. Utratili proto 40 kusů slepic a kohoutů. Jedná se o subtyp nákazy H5N1, který může být potenciálně nebezpečný i pro člověka.

Veterináři pošlou dnes všem dotčeným obcím nařízení s podmínkami, které musí splnit. Obce ve tříkilometrovém pásmu udělají soupis všech chovatelů. V obou pásmech se zpřísní přístup při přesunu drůbeže na jatka. „Když jde z pásma ochrany, budou daleko přísnější opatření. Drůbež se musí zvlášť porážet, potom označit alternativní značkou zdravotní nezávadnosti, to znamená, že veškeré maso z této drůbeže se může použít pouze do tepelně opracovaných výrobků, nesmí se prodat jako chlazená drůbež," řekl Kouba.

Jak dodal, podobná byla letos situace kolem kachen u ohniska ptačí chřipky v Blatné na Strakonicku či u ptáků na Královéhradecku. Všechna drůbež se musela porazit, zamrazit. „Teď se pod kontrolou pomalu zpracovává, to byly desítky tun masa," uvedl ředitel.

Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků, přenáší se zejména trusem. Vysoce patogenní viry způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty, jak uvedl o víkendu mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Dvě uhynulé labutě na Táborsku měly ptačí chřipku. Typ je nebezpečný i pro člověka

U dvou uhynulých labutí nalezených na Táborsku potvrdili veterináři nákazu vysoce patogenní ptačí chřipkou, která je potenciálně nebezpečná i pro člověka. Jde o první nákazu subtypem H5N1 u volně žijících ptáků. Drobní chovatelé v okolí dostali...

V Evropě teď roste počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V ČR letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Podle Agrární komory ČR to může znamenat výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají.

Naposled začátkem listopadu utratili veterináři drůbež na farmě v Rohozné na Jihlavsku, postižené ptačí chřipkou. Šlo hlavně o chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Na farmě bylo 5000 kusů drůbeže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, ptačí chřipka, veterináři, okres Jindřichův Hradec, ptáci, Stráž nad Nežárkou, ochranné pásmo, Dolní Lhota, Státní veterinární správa České republiky, Agrární komora České republiky, PERENA, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jindřichohradecku jsou kolem malochovu s ptačí chřipkou dva velkochovy  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.