Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Strakonice sníží kvůli viru výdaje na kulturu i sport

Strakonice letos čekají propad daňových příjmů kvůli koronaviru 48,6 milionu korun. Po snížení tak budou asi 287,4 milionu. Zastupitelé schválili, že sníží výdaje o dalších 22,7 milionu. Uspoří na provozních nákladech, sníží příspěvek městskému kulturnímu středisku (MěKS) a některé investice město přesune do dalších let. Radnici chybí i peníze z nájmů, které podnikatelům na jaře kvůli koronaviru snížila.

Strakonice letos plánovaly schodkový rozpočet s příjmy 554,7 milionu a výdaji 634,3 milionu. Schodek 79,6 milionu chtěla radnice pokrýt z peněz minulých let, stejně jako splátky úvěrů, které jsou letos 19,7 milionu.

Město počítalo s tím, že letos z daňových příjmů získá 336 milionů. Klesnou asi na 287 milionů. Město už dostalo od státu 28,3 milionu na zmírnění dopadů zákona o kompenzačním bonusu do rozpočtů obcí. Dnes zastupitelé rozhodli, že je nutné snížit daňové příjmy o dalších 22,7 milionu.

Výpadek příjmů pokryje radnice tím, že sníží výdaje: provozní, nevyplatí peníze na podporu sportu dospělých ani prospěchová stipendia. Ušetří i díky tomu, že zrušila dudácký festival a další akce. Město odloží některé investice, jako například opravu ulice Volyňská za devět milionů. Kulturnímu středisku snížila radnice provozní příspěvek o čtyři miliony.

„Co jsme mohli, tak jsme škrtali. Věci, které neohrozí přímo chod města, omezili jsme příspěvky na sport dospělých, něco na kulturu. Jsou to věci, které nepotřebujete pro život, ale které vás ochudí psychicky. Tak ten jeden rok to musíme vydržet," řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Opoziční zastupitelka Miroslava Zralá (Jihočeši 2012) řekla, že jí snížení rozpočtu kulturního střediska o čtyři miliony připadá malé. Argumentovala, že jen náklady na dudácký festival, který byl letos zrušený, jsou 4,5 milionu korun. Ředitel MěKS a zastupitel František Christelbauer (Strakonická Veřejnost) řekl, že středisko muselo některé závazky uhradit, ač se festival nekonal.

„Tištěné materiály, práce na programech, všechny jsme museli zaplatit. Koronavirová krize pro nás nese vícenáklady. Akce, které jsme nemohli udělat, nám nepřinesly do rozpočtu peníze, které by refundovaly výpadky. Třeba taneční, které jsme letos neudělali, přinášejí do rozpočtu MěKS asi 350 tisíc korun, chybí i vracené vstupné za divadelní sezonu," řekl Christelbauer.

Foto Adámoz / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, rozpočet, Strakonice, AUDIO, sport, peníze, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice sníží kvůli viru výdaje na kulturu i sport  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.