Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějčák Michek měl před Dakarem opět zdravotní problémy, o zrušení startu ale neuvažoval

Stejně jako před rokem poznamenaly přípravu českobudějovického motocyklisty Martina Michka na Rallye Dakar zdravotní problémy. Opět jej postihly při motokrosu a opět skončil v umělém spánku v nemocnici. Přestože příčinu problémů lékaři ani po sérii vyšetření nezjistili, Michek nebude v lednu na startu slavného závodu chybět. Věří, že zbytečně neriskuje.

„Bylo to podobné jako loni, byl tam kolaps při extrémním zatížení. V extrémním vedru. Teď jsem v maximální péči doktorů, kterým děkuji. Makáme na tom, abychom našli spouštěč, proč se tak děje. Chodím na všechna možná vyšetření od rozborů krve, virologie, CT, EKG, sona, magnetické rezonance. Dá se říct, že vyškrtáváme věci, které to nejsou,“ řekl Michek na tiskové konferenci týmu Moto Racing Group.

Stejně jako před rokem jej problémy postihly při závodě českého šampionátu v motokrosu, tentokrát v Kaplici. „Odvezli mě, byl jsem den v umělém spánku. Játra a vše ostatní se ale regenerovalo rychleji než při prvním incidentu, který byl kritický,“ uvedl třiatřicetiletý motokrosař, jenž loni bojoval o život. „Uvědomujeme si ale, že se to podruhé nemělo stát, proto vše řešíme,“ přiznal Michek.

Před rokem bojoval o život, letos vyrovnal český rekord na Dakaru. Život chci žít a ne jen prožít, říká Michek

Příběh, který by dal na dramatický film nebo knihu, jež byste přečetli na jeden nádech. Psal se červen loňského roku, kdy budějcký motocyklista Martin Michek během závodu v Dalečíně zkolaboval. S nefunkčními játry skončil v pražském IKEMu, kde...

I přes vážné zdravotní problémy ale desátý motocyklista z Rallye Dakar 2021 neuvažoval o tom, že by ukončil závodní kariéru. „Člověk je někdy na vážkách, ale srdce sportovce se nedá vypnout jako rádio. Potřebuju žít sportem, potřebuji adrenalin. Naplňuji lidi kolem sebe, naplňuje to mě. Dnes je vše nebezpečné. Vím, že ve sportech, které dělám, tomu jdeme malinko naproti a kdykoliv se může něco stát. Myslím si ale, že osud má každý malinko napsaný. Nechci tomu jít naproti, ale potřebuji život žít a ne ho prožívat,“ řekl Michek a dodal, že je pro něj důležité, aby si plnil sny.

Rodák z Českých Budějovic si uvědomuje, že v očích veřejnosti může jeho počínání představovat zbytečný risk, sám to ale tak nebere. „Kdybych měl jen sedět doma, tak se protrápím. Pro mě i rodinu by to bylo horší, než když dávám životu náplň, kterou potřebuji,“ uvedl Michek.

Nyní se v přípravě na start na slavné soutěži snaží pod lékařským dozorem maximálně zatěžovat tělo. „Jdeme do extrémního zatížení a lékaři sledují, co tělo dělá. A mělo by to vydržet. Při tréninku mám kolikrát ze zátěže až závratě. Zkoušíme tělo zatížit a koukáme, jak se chová. A zatím je to nadmíru dobré,“ pochvaloval si.

Michek je v péči pražských lékařů IKEMu a fakultní nemocnice Motol. „Kdyby mi řekli, že je tam třicetiprocentní šance, že se to stane znovu, tak bych už nikam nejel. Takový hazardér nejsem, to bych se jen koukal v televizi. Aktuálně jsem kompletně prolustrovaný a budu asi znovu. Jsem případ, který zajímá lékařské kapacity. I pro ně jsem otazník, který chtějí vyřešit,“ podotkl Michek, který se v lednu chystá na třetí dakarský start.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Sport, motorismus, rallye, Dakar, Michek, Rallye Dakar, lékař, Fakultní nemocnice v Motole, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčák Michek měl před Dakarem opět zdravotní problémy, o zrušení startu ale neuvažoval  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.