Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Složky jihočeského IZS spolu ročně zasahují při tisícovkách událostí

Složky jihočeského integrovaného záchranného systému (IZS) absolvují společně tisícovky zásahů ročně. Jde například o dopravní nehody, požáry nebo vyprošťování lidí, při nichž spolupracují záchranná služba, hasiči a policisté. Podle zástupců všech složek je důležité, pokud se navzájem znají a vědí, jak dohromady postupovat.

„Často se stává, že o záchraně života rozhoduje pouhý zlomek okamžiku. Proto je nutné, abychom se navzájem dobře znali a věděli, jak který hasič, záchranář nebo policista bude reagovat,“ řekl policista Martin Kukačka, který pravidelně organizuje sportovní setkání složek IZS. Na šumavském Zadově zástupci IZS na začátku března soutěžili v zimních sportech. Šlo například o slalom, běžecké lyžování nebo skialpinismus. Sportovní den pak pravidelně mívá IZS v září i s letními sporty.

Záchranná služba ročně zaznamená kolem 80 tisíc výjezdů

„Zdánlivě to vypadá jako zábava. Ale i tohle je cesta, jak zvýšit fyzickou připravenost, a mnohem důležitější skutečně je, že se navzájem poznáme," uvedla Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů, kteří loni vyjížděli k 10 407 událostem. Je to téměř o čtyři stovky více než v roce 2020. „Na velké části z nich se potkáváme s policisty, kteří jsou pro nás velmi důležití. Spolupracujeme například při dopravních nehodách, otvírání objektů nebo samozřejmě při požárech,“ řekla Matějů.

Jihočeská záchranná služba ročně zaznamená kolem 80 tisíc výjezdů. Podle její mluvčí Petry Kafkové s hasiči nebo policisty spolupracují zhruba na pětině z těchto událostí. „Velmi často se jedná o dopravní nehody. A to jsou situace, kdy rozhoduje skutečně téměř každá vteřina. Proto nám velmi pomáhá, že se všechny složky IZS navzájem dobře znají,“ uvedla Kafková.

V zimních měsících navíc záchranná služba intenzivně spolupracuje s šumavskou horskou službou, která má v této sezoně 500 zásahů. Většina z nich se týká zranění při sjezdovém lyžování. „Velkou část zraněných předáváme záchranářům. Počtem zásahů se vracíme do let, kdy jsme měli nejvíce práce. Po minulé zimě, kdy byl provoz skiareálů kvůli covidu prakticky po celou sezonu zavřený, je nyní nápor návštěvníků na horách extrémní. Zvláště v některých šumavských lokalitách,“ řekl náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS JK

Štítky ČR, policie, hasiči, zdraví, Jihočeský, zdravotnická záchranná služba, dopravní nehoda, Zadov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Složky jihočeského IZS spolu ročně zasahují při tisícovkách událostí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.