Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský kraj registroval přibližně 15 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Jihočeský kraj zatím zaregistroval přibližně 15 tisíc běženců z Ukrajiny. Počet uprchlíků v regionu však může být jiný, protože ne všichni uprchlíci v regionu zůstali. Řada z nich se na jihu Čech jen zaregistrovala, ale následně se přesunula do jiných částí republiky.

„V současnosti nikdo neví, jestli tady uprchlíci zůstanou, a pokud tady zůstanou, tak na jak dlouhou dobu. Potřebovali bychom znát přesnější data, abychom jako kraj mohli reagovat. Ale na druhou stranu chápu, že situace je velmi těžko statisticky uchopitelná a velmi dynamicky se mění,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který je zároveň předsedou asociace krajů.

Podle něj se pak složitě vytváří nějaká dlouhodobější koncepce. Dodal, že bez přesnějších dat o pohybu Ukrajinců kraje nedokážou vytvořit potřebnou infrastrukturu. „Nevíme, kolik dětí v daném místě bude. Máme na to prostory a hlavně pedagogy? Měli bychom jako kraje nebo města stavět nové školy nebo třídy, když nevíme, zda tady děti zůstanou? Těch otázek je zkrátka hodně a to jsme jen v oblasti školství. Podobná témata se nabízejí i v souvislosti se zaměstnáním,“ řekl jihočeský hejtman.

Spálenková uvedla, že počet příchozích běženců se v posledních dnech na jihu Čech výrazně zpomalil. V současnosti za 24 hodin projde registračním centrem na letišti u Českých Budějovic přibližně stovka žadatelů. V době největšího náporu jich bylo osm stovek.

Přibývá také uprchlíků, kteří shánějí ubytování. V první vlně většinou získávali zázemí u příbuzných nebo přátel, kteří v České republice žijí delší dobu. „V současnosti sháníme ubytování pro přibližně 30 procent žadatelů. Je to výrazně vyšší poměr v porovnání se začátkem konfliktu na Ukrajině,“ uvedla Marta Spálenková z jihočeského krajského úřadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sociální, správa, boje, Jihočeský, uprchlík, Jihočeský kraj, Česko, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj registroval přibližně 15 tisíc uprchlíků z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.