Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jednoho obyvatele Českých Budějovic připadá až pět potkanů

V Českých Budějovicích začíná plánovaná deratizace. Po celém městě rozmístí firma 330 kilogramů nástrah. Budou hlavně v kanalizačních šachtách, kam se většinou domácí mazlíčci nedostanou, i tak by ale lidé měli být opatrní.

O plánované deratrizaci informovala společnost Čevak, která je provozovatelem vodovodů a kanalizací. „Deratizace se uskutečňuje vždy dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Tentokrát pokládku nástrah zahájíme v pondělí 12. září a pokračovat budeme až do konce října. Následně se všechna místa znovu zkontrolují a deratizátoři podle potřeby nástrahy ještě doplní,“ sdělil v tiskové zprávě vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Pravidelnou deratizaci se podle firmy daří udržovat výskyt potkanů v krajském městě pod kontrolou. Deratizace začne ve středu města, na Pražském předměstí a v části Čtyř Dvorů. Poté se dotkne dalších okrajových částí včetně sídlišť. „Máme již předem vytipované lokality, kde se potkani vyskytují. Většinou tam, kde je velká koncentrace odpadků, tedy i zbytků jídel, jako jsou například sídliště, ale i stará zástavba ve městech,“ doplnil Koupal.

Nedá se přesně určit, jak je velká populace potkanů v Českých Budějovicích. Podle rámcových odhadů firmy Čevak ale na jednoho obyvatele větších měst připadá čtyři až pět potkanů.

„Odborná pokládka granulí neohrozí domácí zvířata, nejčastěji se totiž nástrahy dávají do kanalizačních šachet, které nejsou volně dostupné. Přesto by si ale lidé měli dát na své volně pobíhající mazlíčky větší pozor,“ upozornila Lenka Zimmelová z útvaru marketingu a komunikace.

Potkan může přenášet řadu nebezpečných chorob a velmi snadno se množí. Samice rodí mláďata po celý rok.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ivabalk | Pixabay

Štítky potkan, deratizace, České Budějovice, čevak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jednoho obyvatele Českých Budějovic připadá až pět potkanů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.