Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Temelín modernizuje řídicí systém, má nové vybavení u serverů v prvním bloku

V jaderné elektrárně Temelín pokračuje modernizace za několik miliard Kč, která začala v roce 2021 a skončí příští rok. Energetici teď instalovali devět nových skříní do místa s hlavními servery v prvním výrobním bloku. Jde o jeden z klíčových kroků při modernizaci řídicího systému od firmy Westinghouse. Letos také v Temelíně dokončí natažení 80 kilometrů kabelů. Novináře o tom dnes informoval temelínský mluvčí Marek Sviták.

Nový systém začne přebírat řízení elektrárny příští rok. Nové řídicí skříně se testovaly v Bulharsku. V těchto dnech umístili dodavatelé do prostor prvního bloku devět skříní. Každá váží víc než 400 kilogramů a je vysoká přes dva metry.

„Už jsou na pozici. Nyní je postupně doplníme a zprovozníme. Specialisté do nich instalují vnitřní prvky, zejména síťové přepínače a servery," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml. Hotové je také testovací centrum.

ČEZ elektrárnu modernizuje, aby zajistil její alespoň šedesátiletý provoz. Celosvětově jde technologicky i rozsahem o jednu z nejnáročnějších změn řídicího systému jaderné elektrárny, uvedl člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek. Součástí modernizace je 80 kilometrů nových kabelů, položené jsou z nich tři čtvrtiny. Na nový řídicí systém přepne elektrárna naplno v roce 2029.

Původní řídicí systém, jejž teď v Temelíně modernizují, dodala firma Westinghouse. Když se elektrárna stavěla, přesouval řídicí skříně před víc než 30 lety Pavel Pavel známý tím, že rozpohyboval sochy na Velikonočním ostrově. Pomáhal při přesunu části systémů, kdy některé vážily několik tun, do uzavřených místností.

„Techniku využít nešlo, tak jsme sáhli po lanech a pákách podobně jako domorodci na Velikonočním ostrově před mnoha sty lety," uvedl Pavel Pavel. Tehdy byly skříně i několikanásobně těžší než ty současné. Tentokrát energetici pomoc Pavla Pavla nepotřebovali, přesun skříní zajistili pracovníci firmy I&C Energo, uvedl temelínský mluvčí.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Loni vyrobil 16,1 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos zatím od začátku roku 1,2 TWh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením ČEZ

Štítky ČR, USA, energie, internet, jaderná, Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín modernizuje řídicí systém, má nové vybavení u serverů v prvním bloku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.