Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Další skiareály kvůli teplému počasí ukončily provoz

Další lyžařské areály kvůli teplému počasí ukončily provoz. Skončila už i některá střediska ve vyšších polohách. Mnozí provozovatelé si stěžují na krátkou a nevydařenou sezonu. Lyžovat se dá ještě ve velkých krkonošských areálech či Jeseníkách, do Špindlerova Mlýna přijelo za víkend 6000 návštěvníků. Níže položená střediska ukončovala sezonu už v minulých týdnech.

Dnes ukončila sezonu například skicentra Sněžník a Buková hora v Pardubickém kraji, v kraji se již nikde nelyžuje. "Vzhledem k pátečnímu dešti, který nám znemožnil úpravu sjezdovek, aby se daly upravit tak, aby se dalo nabídnout bezpečné lyžování, tak jsme ukončili zimní sezonu. Nemyslíme si, že dojde k ochlazení a možnosti doplnit místa sněhem, která jsou teď neprůjezdná," řekl obchodní ředitel a jednatel společnosti Sněžník Martin Palán. Sezona v tomto areálu v Dolní Moravě na Orlickoústecku byla o 17 až 20 dnů kratší než uplynulé roky a podle Palána byla nejhorší za 15 či 20 let.

Kvůli nedostatku sněhu přerušil provoz i lyžařský areál Lipno. Středisko chtělo zachovat provoz minimálně ještě na týden od 11. března, kdy má jarní prázdniny českobudějovický okres. "Uvidíme, jaká bude situace. Záleží na počasí, my nic víc udělat nedokážeme. Letošní zima je extrémně mírná a teplá," řekl za areál Jiří Guntorád.

Tři ze čtyř středočeských lyžařských areálů ukončily sezonu do konce února. Je to o dva až tři týdny dříve než obvykle. Kvůli kratší sezoně s menší návštěvností potrvají areálům déle například plánované investice, uvedli provozovatelé. V provozu zůstává zřejmě do 17. března areál Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku, kde je aktuálně na sjezdovce kolem 50 až 80 centimetrů sněhu.

Také většina provozovatelů vleků v moravskoslezské části Beskyd ukončila lyžařskou sezonu. Někteří ještě doufají v možné ochlazení, které by znovu v horizontu týdne umožnilo spuštění vleků. Všichni se ale shodují na tom, že mají za sebou nejhorší zimu, kterou pamatují. "Ještě v pondělí jsme měli 70 procent sjezdovek pod sněhem. Momentálně jsme téměř bez sněhu," uvedl provozovatel střediska v Bílé na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula. Také správce lanové dráhy střediska Severka v Dolní Lomné Marcel Bogocz horší zimu nepamatuje. "Sezonu jsme ukončili v sobotu. Je to špatné. Za 28 let, co jsem tady, něco takového nepamatuji," svěřil se ČTK.

Jako krátkou a špatnou označili letošní zimu i ve skiareálech v Jihomoravském kraji. Zájem o lyžování byl kvůli teplému a deštivému počasí značnou část sezony malý. Lyžuje se ještě v Němčičkách na Břeclavsku, kde mají na svahu mezi vinohrady přes zimu umělý povrch, který umožňuje lyžovat i za nepříznivých podmínek.

Ve Zlínském kraji sezonu ukončily téměř všechny lyžařské areály. O víkendu se lyžovalo pouze na sjezdovce ve Stupavě na Uherskohradišťsku.

SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou a skiareál Špindlerův Mlýn nabízely o víkendu 50 kilometrů sjezdovek, ve Špindlerově Mlýně chtějí vydržet až do Velikonoc. Na šumavském Zadově se ještě stále lyžuje na sjezdovce Kobyla, o tom, zda budou pokračovat v provozu, chtějí rozhodnout v pondělí.

V provozu zůstávají ještě některé areály v Jeseníkách, jejich návštěvnost ale byla o víkendu slabá. Lidé mohou stále lyžovat v areálech Kopřivná v Malé Morávce, ve Ski aréně Karlov v Karlově pod Pradědem, na Červenohorském sedle a také na Ovčárně. Většina středisek v regionu kvůli nedostatku sněhu už sezonu ukončila.

Letošní únor byl podle meteorologů nejteplejším únorem na území ČR od roku 1961. Byl dokonce teplejší než většina březnů. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně a byla o 6,1 stupně vyšší než normál let 1991 až 2020. I celá zima byla podle Českého hydrometeorologického ústavu velmi teplá. Průměrná teplota vzduchu dosáhla 2,4 stupně a byla druhá nejteplejší po zimě na přelomu let 2006 a 2007.

Oteplování zim souvisí podle klimatologů se změnou klimatu, příčinou globálního růstu průměrných teplot je množství oxidu uhličitého vypouštěného do atmosféry. Podle klimatických modelů poroste do konce století pravděpodobnost výskytu teplých zim s nedostatečnou sněhovou pokrývkou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Hochficht

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, SHRNUTÍ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další skiareály kvůli teplému počasí ukončily provoz  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.