Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Nezaměstnanost na jihu Čech pomalu stoupá, s hledáním nového zaměstnání uchazečům pomáhají rekvalifikace

Nezaměstnanost na jihu Čech v červenci dosáhla hodnoty 3,1 procent, což znamená nárůst oproti předchozímu měsíci i stejnému období v loňském roce. Úřad práce evidoval ke konci měsíce celkem 13 719 uchazečů o zaměstnání, což je o 619 osob více než v červnu a o 2 225 více než ve stejném období předchozího roku.

Přestože nezaměstnanost na jihu Čech stoupá, Úřadu práce se podařilo zprostředkovat zaměstnání pro 1 286 lidí. U části z nich hrála při hledání nové práce významnou roli také rekvalifikace. „Rrekvalifikace jsou dlouhodobě významným a vysoce efektivním nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti při zprostředkování zaměstnání," uvedl ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích Ivan Loukota s tím, že úřad nabízí svým klientům úhradu kurzovného na nejrůznější typy kurzů. V tomto roce již úřad tímto způsobem podpořil 1 670 lidí. 

„Díky rekvalifikacím a kurzům se klienti stávají atraktivnějšími zaměstnanci jak pro současného, tak i nového zaměstnavatele a díky kurzům si mohou finančně polepšit v průměru až o 8 procent," doplnil Loukota. 

Z dat dat úřadu také vyplývá, že v jednotlivých okresech Jihočeského kraje se nezaměstnanost znatelně liší. Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okrese Český Krumlov, kde dosáhl 4,1 procenta, což je více než celostátní průměr, který činí 3,8 procenta. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných vykazuje okres Prachatice s hodnotou 2,5 procenta. I přes tento regionální rozdíl však všechny okresy zaznamenaly nárůst nezaměstnanosti.

Počet volných pracovních míst v kraji pak k 31. červenci činil 13 228, což je o něco více než v předchozím měsíci, ale méně než ve stejném období předchozího roku. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá deset uchazečů. Ve Strakonicích a Jindřichově Hradci je konkurence nejvyšší. Na jedno volné místo tam připadá 28 uchazečů.

Rekvalifikačních kurzy financuje Úřad práce z Operačního programu Zaměstnanost plus. Tyto kurzy se zaměřují na různé oblasti, včetně služeb a dopravního průmyslu, čímž se snaží reagovat na aktuální potřeby trhu práce v regionu.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky úřad práce, práce, nezaměstnanost, rekvalifikace, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost na jihu Čech pomalu stoupá, s hledáním nového zaměstnání uchazečům pomáhají rekvalifikace  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.