Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Stachy na Šumavě zasáhla velmi intenzivní bouřka, silné srážky hrozí i na dalších místech

Do Čech se přihnaly velmi silné deště a bouřky. Jedna z nich zasáhla Stachy na Šumavě. Podle meteorologů překonal celkový úhrn napadané vody v obci 80 milimetrů. V místě jsou velké škody. Velmi silné bouřky hrozí i na dalších místech kraje.

„Stachy na Šumavě zasáhla velmi intenzivní bouřka s úhrnem patrně přes 80 mm. V místě jsou velké škody (níže foto od Tomáše Kůse). Na Zbirožsku pak spadlo podle radarových odhadů i kolem 100 mm. Bouřky se vyvíjejí i ve východních částech Čech a i nadále budou mít potenciál pro velmi vysoké srážkové úhrny,“ informoval na svých stránkách Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové varují před silnými bouřkami

Po celých Čechách mohou být dnešní bouřky ojediněle velmi silné, meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí na vysoký. Na Moravě a ve Slezsku ponechali varování před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí. V přívalových srážkách může v Čechách napršet kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách i více, zatímco na Moravě a ve Slezsku očekávají meteorologové úhrny kolem 40 milimetrů.

Během dneška postupuje podle meteorologů nad Českou republiku zvlněná studená fronta z Německa. „Na studené frontě a v teplém vzduchu před ní se budou zejména dnes odpoledne, večer a v první polovině noci na pondělí vytvářet bouřky,“ uvedl ČHMÚ. Vedle přívalového deště je pravděpodobný také výskyt krup a nárazů větru 70 kilometrů za hodinu.

Kolem poledne se už začaly tvořit první bouřky na západě Čech, velmi silná bouřka zasáhla například okolí města Toužim na Karlovarsku. Později odpoledne velmi silné bouřky dorazí podle meteorologů i na Českomoravskou vrchovinu a do severovýchodních Čech, večer pak na Moravu a do Slezska. „Nicméně tady už očekáváme projevy mírnější (žluté) s úhrny nejčastěji kolem 40 mm za krátkou dobu, nárazy větru do 70 km/h a kroupami. V opakovaných bouřkách budou celkové úhrny ještě vyšší. Bouřky se budou vyskytovat až do noci a během její druhé poloviny budou ustávat,“ uvedli meteorologové.

Bouřky se zejména v jihovýchodní polovině Česka objevily i v sobotu. Napilno měli zejména moravskoslezští hasiči; od sobotních 16:00 do dnešních 06:00 zasahovali u 141 událostí, nejčastěji likvidovali popadané a polámané stromy a větve či čerpali vodu z garáží nebo sklepů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Matěj Večeřa

Štítky počasí, bouřka, šumava, srážky, Stachy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stachy na Šumavě zasáhla velmi intenzivní bouřka, silné srážky hrozí i na dalších místech  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.