Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Zvýšený hluk a přehlídka letecké techniky, na budějovické letiště míří rozsáhlé vojenské cvičení

Na obloze nad Českými Budějovicemi bude v září kroužit letecká technika armád třinácti zemí. Na budějovické letiště totiž zavítá mimořádná událost – mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike 2024. Obyvatelé města se tak musí připravit na zvýšené množství hluku, a to i v nočních hodinách.

Od 2. do 20. září se v Českých Budějovicích a dalších lokalitách po celé republice uskuteční rozsáhlé cvičení za účasti armád třinácti zemí. Kromě Armády České republiky se zapojí vojáci z Belgie, Dánska, Estonska, Itálie, Litvy, Německa, Nizozemí, Polska, Rumunska, Slovinska, Spojených států amerických, Velké Británie a Finska, které bude působit v roli pozorovatele. 

Cvičení se zúčastní 200 vojáků ze zahraničí

Celkem se do cvičení zapojí na 500 vojáků, z toho přibližně 200 přijede ze zahraničí. Ti budou trénovat ve vojenských újezdech Boletice a Libavá, na 21. základně taktického letectva Čáslav a také na letišti v Českých Budějovicích. Hlavním cílem cvičení je sladění spolupráce předsunutých leteckých návodčích s posádkami letounů a vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mezinárodním prostředí. 

„Roj letounů L-159 ALCA přeletí na českobudějovické letiště ve čtvrtek 5. září a ještě ve stejný den se v odpoledních hodinách uskuteční jeho první letová akce,“ oznámil ředitel cvičení plukovník generálního štábu Michal Kudyn. Letouny budou doprovázet přibližně 80 vojáků, kteří se na letiště přesunou postupně od pondělí 2. září. Přesun techniky zpět na mateřskou základnu je plánován na 19. září. 

Na cvičení se ukáže široká škála letecké techniky. Kromě českých strojů L-159 ALCA, Mi-17, Mi-171 a CASA C-295 se na akci představí také slovinské letouny PC-9, německé Eurofighter Typhoon, nizozemský L-39 a další. Spojené státy americké nasadí bezpilotní letadlo MQ-9 Reaper, zatímco Rumunsko přiveze své vrtulníky IAR-330 Puma, které se tohoto cvičení účastní poprvé. 

Zvýšená hluková zátěž hrozí také v noci

Letové úsilí bude probíhat převážně v pracovních dnech od 08:00 do 23:00 hodin. V některých případech však mohou odlety, přílety nebo přesuny letecké techniky probíhat i mimo tyto časy, přičemž noční lety se armáda pokusí omezit na minimum. Obyvatelé Českých Budějovic tak mohou pocítit zvýšenou hlukovou zátěž. 

„Za zvýšenou hlukovou zátěž se omlouváme a zároveň děkujeme za pochopení. Cíle tohoto cvičení jsou pro udržení našich schopností velmi důležité,“ uvedl plukovník Kudyn. 

Ample Strike 2024 slibuje nejen intenzivní vojenský trénink, ale také neobvyklý zážitek pro místní obyvatele, kteří budou mít možnost sledovat vojenskou techniku přímo nad svými hlavami. Cvičení tohoto rozsahu však také vyžaduje určitou trpělivost a pochopení ze strany veřejnosti, protože hluk z letadel a vrtulníků může být pro některé obyvatele obtěžující.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením 21. základny taktického letectva Čáslav

Štítky vojenské cvičení, letecké cvičení, hluk, letadla, armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Hošinský

Hmmm tak to byl 30 let klid. Z jedné strany migy z druhé strany tanky a je to tu zase a možná ve větším rozsahu...

Úterý, 3. září 2024, 09:27Odpovědět

Zvýšený hluk a přehlídka letecké techniky, na budějovické letiště míří rozsáhlé vojenské cvičení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.