Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Chtěli zničit vosí hnízdo a omylem zapálili střechu plaveckého bazénu. U požáru v Krumlově zasahovala stovka hasičů

, aktualizováno 7. září 2024, 21:30

Jihočeští hasiči bojují s rozsáhlým požárem plaveckého bazénu v Českém Krumlově. V budově nikdo není a nikdo nemusel být evakuován. Ohnisko požáru je podle hasičů v podhledech střechy, pravděpodobně vzniklo při likvidaci vosího hnízda. Kvůli hustému kouři by lidé ve městě neměli větrat.

„Kriminalisté z Českého Krumlova vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení dnešní rozsáhlý požár střechy plaveckého bazénu. Příčinou požáru je pravděpodobně nešťastná manipulace s ohněm při likvidaci vosího hnízda,“ sdělili policisté na síti X.

Požár se hasičům podařilo zkroti až po 12 hodinách. „U požáru Českém Krumlově máme lokalizaci. Požár střechy bazénu je od 21:02 hodin plně pod naší kontrolou, nikam se již nešíří a hasiči i zásahove vozy jsou na místě v dostatečném množství pro úspěšné zvládnutí události," sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Hasiči na požářiště k plaveckému bazénu ve velkém dovážejí množství dýchacích přístrojů a zažádali o dron, který bude monitorovat střechu a hledat skrytá ohniska. „Odhad zniklé škody byl byl zvednut z 10 na 20 miliónů korun. Příčinu vzniku požáru naši vyšetřovatelé šetří ve spolupráci s policií,“ informoval Malý. Doplnil také, že požár pomáhalo uhasit přibližně 100 hasičů. Až okolo deváté hodiny večer se jim podařilo požár zkroti natolik, že se jejich počet mohl snížit na 40. 

Okolo třetí hodiny zveřejnili hasiči na svém profilu na síti X upozornění, že kvůli hustému kouři a nepříznivým povětrnostním podmínkám, by lidé v okolí požáru neměli větrat. „Aktuální důležité doporučení pro obyvatele Českého Krumlova a Kájova. Vzhledem k silnému kouři a aktuálním povětrnostním podmínkám doporučujeme nevětrat. Doporučení schválilo a vydalo město Český Krumlov po dohodě s řídícím důstojníkem HZS Jihoceského kraje,“ uvedli hasiči. 

Krumlovské ulice jsou plné kouře. 

K události se již vyjádřilo i vedení města. „Požár v podhledech střechy si vyžádal posilovou jednotku - cisternu, která má ve svém vybavení systém Cobra. Jedná se o speciální systém určení pro řezání a pronikání a hašení uzavřených prostor. Ideální právě pro střechy a podhledy. Na místo míří další jednotky SDH a také další láhve a dýchací přístroje pro zasahující hasiče,“ uvedla k požáru mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová

Malý doplnil, že hasiči již vyhlásili 3. stupeň požárního poplachu. Na střeše budovy jsou také fotovoltaické panely, které se hasičům již podařilo odpojit.

„Podle ohlášení na tísňovou linku se linul kouř ze střechy, plameny nebyly viditelné. K požáru byly jako první vyslány profesionální jednotky ze stanic Český Krumlov a Křemže a JSDH obcí Český Krumlov, Větřní a Chvalšiny,“ sdělila Matějů.

Velitel českokrumlovské profesionální jednotky po průzkumu podal podle Malého zprávu, že v budově nikdo není, nikdo nebyl evakuován ani zraněn. „Požár je podle našeho průzkumu v podhledech střechy,“ uvedla Matějů.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením HZS Jihočeského kraje a města Český Krumlov

Štítky hasiči, požár, český krumlov, bazén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěli zničit vosí hnízdo a omylem zapálili střechu plaveckého bazénu. U požáru v Krumlově zasahovala stovka hasičů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.