Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Hledal houby a spadl ze skály. Zraněného muže musel ze špatně dostupného místa vyzvednout vrtulník

Jihočeští záchranáři v pondělí 7. října vyrazili na pomoc houbaři, který se při procházení lesa zřítil ze skály. K nehodě došlo v zalesněném a špatně přístupném terénu, takže musel zasahovat i vrtulník. Muž při pádu utrpěl závažná poranění hlavy a horní končetiny.

Letečtí záchranáři z Českých Budějovic zasahovali v pondělí 7. října u zraněného houbaře v obtížně přístupném terénu u obce Hutě na Bechyňsku. Houbař při procházení špatně přístupného terénu spadl ze skály. Zdravotnické operační středisko Jihočeského kraje přijalo hlášení o nehodě krátce po 15. hodině. Na pomoc mu vyrazila posádka Letecké záchranné služby a pozemní posádka z Týna nad Vltavou. Do záchrany se zapojili také hasiči.

Místo úrazu bylo pro záchranáře velice špatně dostupné. 

„Muž po pádu ze šesti metrů utrpěl středně závažná poranění hlavy a horní končetiny. Podmáčený terén polní cesty se nepodařilo pozemní posádce překonat, sanitka zůstala uvězněná v bahně. Na místě nebylo možné s vrtulníkem přistát, proto museli lékař a záchranář Letecké záchranné služby k pacientovi slanit z podvěsu vrtulníku,“ popsala dramatický zásah mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Ta také doplnila, že po základním vyšetření a poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl zraněný muž uložen do celotělové vakuové matrace a za pomoci hasičů přenesen blíže k řece, do méně zalesněného prostoru.

„Záchranáři pacienta umístili do transportní sítě. Poté byl na fixním podvěsovém laně společně s lékařem a záchranářem vyzdvižen a přenesen na místo mezipřistání. Po přeložení na palubu vrtulníku jej letečtí záchranáři přepravili do traumacentra českobudějovické nemocnice,“ uvedla Kafková.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením ZZS

Štítky houbař, pád ze skály, vrtulník, záchranáři, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledal houby a spadl ze skály. Zraněného muže musel ze špatně dostupného místa vyzvednout vrtulník  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.