Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Průměrná mzda v Jihočeském kraji vzrostla meziročně o více než dva tisíce

Průměrná hrubá měsíční mzda v Jihočeském kraji vzrostla ve 2. čtvrtletí roku 2024 na hodnotu 41 647 korun. V meziročním srovnání se jedná o šestiprocentní přírůstek. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu.

„Průměrná hrubá měsíční mzda v Jihočeském kraji vzrostla ve 2. čtvrtletí 2024 v přepočtu na plně zaměstnané na hodnotu 41 647 korun (zpracováno podle místa skutečného pracoviště zaměstnanců). Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku činil přírůstek mzdy 2 368 korun, tedy šest procent,“ uvádí ve zprávě Český statistický úřad (ČSÚ).

Ze statistiky také vyplývá, že ještě v roce 2022 se průměrná hrubá mzda v kraji pohybovala okolo 37 tisíc. V roce 2020 to pak bylo okolo 35 tisíc. Za čtyři roky si tak Jihočeši na průměrné hrubé mzdě polepšili o zhruba šest tisíc.

V Jihočeském kraji pak bylo ve 2. čtvrtletí roku 2024 zaměstnáno celkem 215,5 tisíce osob. To je o 1 700 zaměstnanců méně než před rokem. Relativní úbytek zaměstnanců tak v kraji činil 0,8 procenta.

„V kraji bylo na úřadech práce k 31. srpnu 2024 evidováno celkem 13 749 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činil 3,1 procenta a mezi kraji byl šestý nejnižší. Průměrná délka evidence byla 341 dní,“ stojí ve zprávě ČSÚ.

Oproti konci července tak došlo k nepatrnému nárůstu počtu uchazečů. Počet volných pracovních míst se však téměř nezměnil. Na jedno volné pracovní místo připadal ke konci srpna v Jihočeském kraji jeden uchazeč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky finance, mzdy, jihočeský kraj, nárůst, výplaty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Jihočeském kraji vzrostla meziročně o více než dva tisíce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.