Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Domov seniorů Dobrá Voda projde rekonstrukcí

Rekonstrukcí za 100 milionů korun prochází jeden z největších jihočeských domovů seniorů Dobrá Voda u Českých Budějovic. Jak informovala náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD), cílem prací je větší komfort pro obyvatele i zaměstnance a navýšení kapacity objektu.

Jde o zvýšení komfortu klientů i zaměstnanců, výměnu inženýrských sítí i revitalizace přilehlé zeleně a úpravu svažitého terénu v okolí domova pro snazší pohyb seniorů. Dosud nevyužívané prostory prádelen a uhelen budou přestavěny a nově využity k administrativním nebo terapeutickým účelům.

“Proměnou projdou jak pokoje, tak společenské prostory. Soukromé pokoje budou maximálně přizpůsobeny individuálním potřebám klientů. Nové pojetí celého prostoru domova usnadní seniorům orientaci,“ uvedla Stráská k přestavbě zařízení, které spadá pod Jihočeský kraj.

Například jednotlivá patra budou barevně odlišena. Cílem rekonstrukce je, aby se obyvatelé domova v pokoji cítili skutečně jako doma. Současná stavba z roku 1963 už nevyhovuje moderním standardům," řekl projektant Pavel Čurda.

Rekonstrukci domova důchodců financuje Jihočeský kraj. Na opravu objektu byla vypsána otevřená soutěž, ve které soutěžilo 11 dodavatelů. Zvítězila firma VW Wachal a.s. s nabídkou v ceně 87 milionů korun bez DPH. Stěžejní podmínkou soutěže byla realizace projektu za plného provozu zařízení bez omezení obyvatel objektu.

“Velmi oceňuji trpělivost klientů z oddělení, kde již práce započaly. Snažili jsme se je na rekonstrukci připravit," řekla ředitelka domova Jana Zadražilová a zároveň apelovala na shovívavost seniorů i jejich příbuzných po čas rekonstrukce. Stavební práce by měly být dokončeny v prosinci příštího roku.

Seniorský dům Dobrá Voda je jedním z mála na jihu Čech, který nabízí kromě klasické péče pro seniory i zvláštní režim pro lidi s onemocněním Alzheimera či jinou formou demence. Dalším takovým zařízení spadajícího pod kraj je Seniorský dům v Chotovinách. V Českých Budějovicích je to pak Domov seniorů Máj, který ale spravuje město.

Jihočeský kraj chystá ještě další významnou investici, co se týče seniorů. Připravuje výstavbu nového seniorského domu v jihočeské Bechyni na Táborsku. Současný a již nevyhovující objekt přímo v centru města se bude snažit prodat a na zelené louce postavit moderní zařízení. Náklady se odhadují na zhruba 300 milionů korun.

Napsal René Kekely, Mediafax

Štítky domov, rekonstrukce, Dobrá voda, a.s., Ivana Stráská, ČSSD, Dobrá Voda u Českých Budějovic, Jihočeský kraj, dům, VW WACHAL a.s., Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov seniorů Dobrá Voda projde rekonstrukcí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.