Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Severní spojka byla zakreslena do územního plánu Budějc

„...a když pojedu od Písku, tak na kruháči u Globusu prostě odbočím doleva, pěkně přes pole, kolem Vltavy, projedu kolem Bosche, pak tunelem pod přejezdem a jsem na Nemanické a z ní už peláším na Pražskou nebo Okružní. Prostě dobrá zkratka.“

Tak takhle můžeme v Budějcích cestovat - ovšem zatím jen prstem po mapě, na které je zakreslen projekt takzvané Severní spojky. S návrhem změny územního plánu, která se týká vedení plánované dopravní tepny, se až do poloviny března může seznámit veřejnost.

Projekt je součástí dlouhodobých budějckých plánů na vybudování okruhu, který by částečně odlehčil zejména centru města a vyvedl z něj tranzitní dopravu.

Perspektiva okruhu je zatím stále nejasná, ale u části Severní spojky je aktuální vývoj, který potvrzuje i městem avizovaná změna územního plánu, která vymezuje trasu komunikace v úseku mezi křižovatkou u Globusu a Pražskou ulicí, konkrétně jde o přeložku silnice I/20, která je vedena západovýchodním směrem.

„Trasa je vedena volnou krajinou se zemědělsky obdělávanými plochami, pak překonává Vltavu a ´ostrov´ spolu se slepým ramenem řeky. Dále od křižovatky u parkoviště firmy Bosch klesá rampou, prochází stávající zástavbou Kněžských Dvorů, kde je navržena demolice několika objektů, poté podjíždí ulici A. Trägera a dále zářezem pokračuje k podjezdu IV. tranzitního  železničního koridoru a paralelně vedené severojižní větve ulice Nemanická. V Nemanické jsou možnosti dvou technických řešení, které jsou nyní projednávány s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, nicméně tento detail nemá vliv na změnu územního plánu,“ uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Informace doplnila také mluvčí budějckého magistrátu Jitka Welzlová. „Koridor této dopravní stavby byl již vymezen v krajské územně plánovací dokumentaci - Zásadách územního rozvoje Jihočeského kraje, a to v šíři 200 metrů,“ řekla mluvčí.

Změna územního plánu tedy pouze upřesňuje a zužuje tento koridor na základě dokumentace s názvem Technicko ekonomická studie včetně posouzení existujících variant - Přeložka silnice I/20 v úseku OK u Globusu - Pražská třída - silnice I/34 (optimalizace trasy přeložky Severní spojka).

Investorem stavby bude Ředitelství silnic a dálnic. Se změnou územního plánu a trasou Severní spojky se mohou Budějčáci seznámit i prostřednictvím webu budějckého magistrátu.

Štítky Severní spojka, změna územního plánu, České Budějovice, doprava, územní plán, Globus, Robert Bosch GmbH, silnice, Vltava, Písek, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severní spojka byla zakreslena do územního plánu Budějc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.