Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Návštěvníci si v Hoslovickém mlýně zkoušeli mlátit obilí

Mlácení obilí cepem nebo tažení žentouru si mohli v sobotu, 19. srpna, vyzkoušet návštěvníci ve skanzenu Hoslovický mlýn na Strakonicku. Konala se tam oslava dožínek, která měla připomenout, jak se v zemědělství pracovalo před nástupem moderní techniky.

Protože zde nemáme dobytek, tak museli žentour tahat lidi. To znamená, že si to vyzkoušeli návštěvníci mlýna,“ uvedl správce Hoslovického mlýnu Jaroslav Janout.

Žentour v minulosti sloužil k pohonu jednoduchých mlátiček na obilí. Většinou jej táhli koně nebo domácí skot. Součástí prohlídek byla také například soutěž v poznávání klasů obilí. „Výsledky nebyly nejhorší. Starší lidé přece jenom obilí poznávají, takže když tak poradili těm mladším,“ řekl Janout. Dodal, že včerejší program, na kterém organizátoři ukazovali také pečení chleba v peci, navštívilo více než pět stovek lidí.

Hoslovický mlýn připravuje do konce roku ještě dvě akce pro veřejnost. V září chystá ukázky výlovu a na konci října potom domácí zabijačku. Zchátralý mlýn koupil před sedmi lety kraj a dal ho do správy Muzea středního Pootaví Strakonice. Muzeum seznamuje návštěvníky se starými řemesly a venkovskými dovednostmi pravidelně. Díky způsobu života posledních obyvatel mlýna, kteří se od 50. let minulého století izolovali od společnosti, se také podařilo mlýn dochovat v jedinečné podobě. Do roku 2005 tam nebyla zavedena ani elektřina.

Foto By Michal Klajban (Hikingisgood.com) (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky mlýn, obilniny, okres Strakonice, Muzeum středního Pootaví Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci si v Hoslovickém mlýně zkoušeli mlátit obilí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.