Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O letní kina je na jihu Čech zájem, na provoz si ale nevydělají

Zájem o letní kina je letos v Jihočeském kraji větší či srovnatelný s minulými lety, přesto si na provoz nevydělají. S financováním jim proto pomáhají města. Jedním z důvodů pro zachování jejich provozu je především jejich obliba mezi diváky.

Jedno z letních kin na jihu Čech, které provozuje soukromá osoba, najdou návštěvníci v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku. „Letos je o naše letní kino zájem opravdu veliký. Provozujeme ho již šestým rokem a návštěvnost každý rok exponenciálně roste. Očekáváme, že toto léto bude opět rekordní. K jeho provozu nás motivuje hlavně to, že máme rádi filmy a věříme, že návštěva toho pravého letního kina je pro mnohé nezapomenutelný zážitek,“ řekl provozovatel kina Miroslav Lavička. Na jeho provoz přispívá město, bez něj by kino podle Lavičky nemohlo fungovat kvůli vysokým nákladům na provoz a údržbu.

Další soukromé letní kino je v Českých Budějovicích. Nachází se v parku Háječek u zimního stadionu nedaleko centra. Promítá filmy od 7. července takřka každý den. Zastupitelé města letos kinu udělili dotaci 600 tisíc korun. Lístek na jedno promítání díky ní stojí 50 korun. Bez dotace by bylo vstupné vyšší. Za měsíc jej v průměru navštíví přibližně 3 tisíce lidí.

Městem provozované letní kino je v Jihočeském kraji například v Horní Plané na Českokrumlovsku. Zde je o něj letos zájem srovnatelný s loňským rokem. „Návštěvnost ovlivňuje úspěšnost promítaného snímku a počasí. Někdy tak přijde více lidí a jindy zase jen pár jednotlivců,“ uvedla ředitelka místního Kulturního a informačního centra Lucie Roubínová. Ani zde si na svůj provoz kino samo nevydělá.

Specifický provoz má letní kino ve Strakonicích, které provozuje Městské kulturní středisko. „Letní kino nemáme digitalizované. Hrajeme tak kopie 35 mm, takže výběr filmů je omezený. Kino navštěvuje okolo 150 až 200 diváků na představení, vstupné nevybíráme,“ uvedla Jaroslava Bernasová ze strakonického kulturního střediska.

Autoři

Štítky správa, kultura, kina, Jihočeský kraj, letní kino, Česko, kino, film, okres Český Krumlov, Pošumaví, Náměstí Míru 51, České Budějovice, Háječek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O letní kina je na jihu Čech zájem, na provoz si ale nevydělají  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.