Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Písku hledají nájemce pro chatu Živec z filmu o Homolkových

Známá turistická chata Živec nedaleko Písku, kde se natáčely scény pro snímek o slavné rodině Homolkových, hledá nového nájemce. Výběrové řízení vypíše písecká radnice a provozovatel by si měl zrekonstruovaný objekt převzít 1. ledna příštího roku.

Současný provozovatel bude v objektu do konce letošního roku, mezitím radnice vypíše výběrové řízení. „Určíme ale podmínky, za jakých bude muset nový nájemce chatu provozovat. Jedná se například o otvírací dobu, povinnost udržovat altán nebo pravidelně kontrolovat přilehlé lanového hřiště. Chceme docílit toho, aby návštěvníci této atraktivní lokality měli potřebné zázemí,“ uvedla místostarostka Petra Trambová.

U chaty jsou mimo jiné lanové hřiště a nově i 3D bludiště. „Lokalitu díky tomu o letních prázdninách navštěvovalo hodně lidí, chata bohužel fungovala jen v omezeném režimu, často byla zavřená,“ zmínila Trambová.

Lidé podle města neměli možnost využít toalety nebo se občerstvit, což chce radnice podmínkami v novém výběrovém řízení změnit. Novému nájemci zároveň stanoví minimální rozsah otvírací doby. Ten stávající se rozhodl odejít sám, Budějcké Drbně se ho nepodařilo kontaktovat přes telefon ani emailovou adresu. 

Do pokojů se vejde až 26 hostů

„Od června do září by mělo být otevřeno aspoň šest dní v týdnu minimálně od 10 do 20 hodin, v dubnu, květnu a říjnu by měla chata fungovat od pátku do neděle minimálně od 10 do 18 hodin a od listopadu do března také od pátku do neděle alespoň od 11 do 17 hodin,“ shrnula mluvčí města Petra Měšťanová.

Turistická chata má za sebou rekonstrukci, která skončila před dvěma lety. Akce vyšla na 16,6 milionu korun bez daně. Vybraná firma opravila restauraci a pokoje, které teď mají vlastní sociální zařízení. „Objekt má bezbariérový přístup a je také zateplen. Restaurace má kapacitu 80 míst, v pokojích lze ubytovat až 26 hostů,“ dodala Měšťanová. 

Chata Živec se nachází v Píseckých horách asi 300 metrů od rozhledny Jarník. Nedaleko je i přírodní koupalište, lidé mohou v okolí navštívit také hrady Písek a Zvíkov nebo třeba zámek Orlík. 

V minulosti se tam natáčely scény například ke snímku Hogo fogo Homolka. Název Živec vychází z horniny těžené v nedalekém lomu. Turistům objekt slouží od 30. let minulého století. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Písek

Štítky Písek, chata, živec, nájemce, rekonstrukce, výběrové řízení, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku hledají nájemce pro chatu Živec z filmu o Homolkových  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.