Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská filharmonie nabízí na některé koncerty vstup zdarma. Chce přilákat víc lidí

Jihočeská filharmonie nabídla na několik adventních koncertů vstup zdarma. Vedla ji k tomu nižší návštěvnost i vládní covidová opatření. Kvůli nižšímu zájmu a koronavirovým omezením ruší akce řada pořadatelů v kraji. Asi o třetinu ubylo programů na prosinec ve Vimperku. Mnoho koncertů zrušil bez náhrady i budějovický Dům kultury Metropol.

Vstup zdarma dala filharmonie s 39 hráči na čtyři mimořádné adventní koncerty. „Dá se říct, že nás k tomu vedly obavy, abychom se vyhnuli vracení vstupného. Předpokládali jsme, že omezení nastanou. Adventní koncerty jsou navíc, byl to okamžitý nápad ve spolupráci s krajem. A dostat dnes lidi do sálu je téměř nemožné, tak jako bonus jsou zadarmo," řekl ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Koncerty chtěla filharmonie propagovat i při adventních trzích, které jsou ale od 26. listopadu zrušené. Poslední týdny chodí méně diváků. „Ti, co chodili, měli zádrhel, který je krajně nepříjemný. Sedíte tam hodinu a půl s rouškou, což je strašné; když jste starší, máte třeba horší dýchání. Mně by to osobně odradilo od toho, jít na koncert. Já lidi chápu, jít v téhle době na koncert je strašně těžké," řekl ředitel. Dost diváků dorazilo ale na koncerty hobojisty Viléma Veverky. Svoboda plánuje, že kvůli pandemii bude orchestr v dalších sezonách hrát od března do října, zbytek času natáčet.

Akce ruší i Dům kultury nebo kulturní středisko ve Vimperku

Řadu akcí zrušil českobudějovický Dům kultury Metropol. Bez náhrady padly koncerty, kde měly zpívat Věra Martinová, Bára Basiková nebo Dagmar Pecková. O rok se odložila vystoupení Václava Neckáře nebo Moniky Absolonové.

Pořady na prosinec škrtalo i městské kulturní středisko Vimperk. Jde zhruba o třetinu akcí, kvůli koronavirovým opatřením a diváckému nezájmu, řekl ředitel střediska Tomáš Jiřička. V předprodeji se prodává minimum vstupenek.

„U nás na kulturním domě jsme vyndali dva velké pořady; vánoční koncert Andrey Kalivodové a divadelní představení, protože se vůbec neprodávaly. Drobnější pořady popadaly taky. Zrušili jsme živý betlém; to je 30 lidí a nejsme ho schopni nazkoušet, jak děti marodí," řekl Jiřička. Minulý týden zrušilo středisko akci Vimperské peklo, taneční věneček zatím posunulo na leden. Návštěvnost akcí je podle ředitele proti běžnému stavu třetinová. „Lidé jen křičí u facebooku, ale na kulturu nejdou," dodal.

Ohodnoť článek

Štítky kultura, koronavirus, hudba, Jihočeský kraj, Jihočeská filharmonie, koncert, kulturní dům, Vimperk, Dům kultury Metropol, Otakar Svoboda, Václav Neckář, Monika Absolonová, Dagmar Pecková, Bára Basiková, Vilém Veverka, Věra Martinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská filharmonie nabízí na některé koncerty vstup zdarma. Chce přilákat víc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.