Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rožmberk nad Vltavou připravuje turistickou trasu k bývalé šibenici

Rožmberk nad Vltavou na Českokrumlovsku připravuje turistickou trasu k bývalé šibenici, která je kulturní památkou. Chce tím rozšířit nabídku pro návštěvníky města.

„Z formálního hlediska dojde samozřejmě ke zpřísnění památkové ochrany, a tím pádem nebudeme moci objekt a jeho okolí libovolně upravovat, ale věřím, že zvýšená publicita prospěje jak atraktivitě místa, tak památkové ochraně. Pro nás v Rožmberku nad Vltavou je soužití s památkově chráněnými objekty každodenní realitou. Pokud podpoříme pěší turistiku, tak bychom mohli přilákat turisty na jaro a podzim,“ uvádí starosta Rožmberku nad Vltavou Bohuslav Čtveráček.

Místní šibenice patří mezi dvě dochovaná popraviště tohoto druhu na jihu Čech. Druhé je u Strakonic. Podle památkářů navíc rožmberské popraviště vyniká nejen značným rozsahem dochovaných nadzemních konstrukcí, ale také vysokou mírou autenticity. V současnosti se k místu lidé těžko dostávají. „Přístupová cesta není jednoduchá a těžce se hledá,“ zmiňuje Veronika Březinová z rožmberského informačního střediska.

Šibenice je podle odborníků ojediněle dochovanou památkou raně novověkého trestního práva na jihu Čech. „Rožmberk a jeho okolí je přímo fantastické. Buquojové a Rožmberkové moc dobře věděli, proč se zde usídlit. Údolnice Vltavy a svahy porostlé nádhernými smíšenými lesy s mohutnými duby zde tvoří nezapomenutelné scenérie. Výletů do okolí je zde jistě desítka, a to jak pešky, tak na kole,“ uvedl předseda Turistického spolku Liepnska Jiří Mánek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, správa, turistika, Rožmberk nad Vltavou, Jihočeský kraj, turismus, okres Český Krumlov, Česko, Jiří Mánek, Rožmberkové, Strakonice, turistická stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rožmberk nad Vltavou připravuje turistickou trasu k bývalé šibenici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.