Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na slavnosti do Holašovic míří rekordní počet vystavovatelů

Rekordní počet vystavovatelů se představí od pátku na třídenních Selských slavnostech v Holašovicích na Českobudějovicku. Podle starosty obce Jana Jílka jich bude více než 250 a půjde zřejmě o největší koncentraci ukázek řemesel v Česku.

Holašovice pořádají 16. ročník Selských slavností a letos ho spojí také s patnáctým výročím zapsáním obce na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Vloni se v malé vesnici nedaleko Českých Budějovic sešlo 215 vystavovatelů. Jílek uvedl, že i tentokrát se všichni aktéři na náves do Holašovic vejdou. „Změřil jsem si náves, a pokud se vystavovatelé budou chovat disciplinovaně, nevznikne žádný problém s tím, že by na někoho místo nezbylo,“ řekl.

{{banner139}}

Akci s rozpočtem téměř milion korun obec připravuje šest měsíců. Holašovice potom v rozmezí tří dnů navštíví několik tisícovek lidí z Jihočeského kraje. Kromě ukázek tradičních řemesel si mohou příchozí výrobky i zakoupit.

Letos budou slavnosti výjimečné tím, že v sobotu si Holašovice připomenou ve speciální projekci i 15. výročí zapsání obce na seznam UNESCO. „Představíme při ní rodinu památek, kterou tvoří třeba čínská zeď, pyramidy nebo Machu Picchu, a do níž patříme i my,“ uvedl starosta.

Holašovice jsou zmiňovány od poloviny 13. století. O tři století později bezmála veškeré původní české obyvatelstvo zemřelo při morové epidemii a obec znovu osídlili němečtí osadníci. Po druhé světové válce bylo německé obyvatelstvo vysídleno.

Na seznamu UNESCO je 23 památkově chráněných usedlostí s celkem 120 budovami. Vedle statků postavených po obvodu neobvykle rozlehlé návsi k nim patří špýchary, stodoly, maštale a výměnky a také kovárna, hostinec a kaplička.

Zdroj: ČTK

Štítky Selské slavnosti Holašovice, rekordní ročník, Holašovice, slavnost, Světové dědictví UNESCO, Jan Jílek, Česko, okres České Budějovice, řemeslo, druhá světová válka, České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na slavnosti do Holašovic míří rekordní počet vystavovatelů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.