Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Budějcích tento pátek začnou Dny slovenské kultury

Divadla, koncerty, výstavy a veřejné setkání spisovatelů nabídnou od tohoto pátku Dny slovenské kultury v Českých Budějovicích. Na programu 16. ročníku jsou i Dny slovenské kuchyně a Haluškové preteky - soutěž ve vaření halušek s Petrem Stupkou a Lidovou hudbou bratrů Wimmerovců.

Slováci obohatí kulturní nabídku v krajském městě do neděle 28. února. Město na náklady přispěje 250 tisíci korunami.

„V našem městě se tyto dny konají už pošestnácté, takže se dá mluvit o dobře zavedené tradici. Letos jsou ale svým způsobem výjimečné, protože si připomínáme 750. výročí od založení jihočeské metropole, což je předurčuje k slavnostnímu rázu,“ uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Pozvání na společenskou akci přijala česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová i slovenský velvyslanec v Praze Peter Weis.

Podle Nadi Vokušové ze Slovenského institutu v Praze je českobudějovický festival slovenské kultury jednou ze tří obdobných akcí v Česku.

Osmidenní přehlídka začne v pátek odpoledne vernisáží fotografií úspěšného slovenského kameramana a autora Slovenské nové vlny Martina Štrby v Radniční výstavní síni. Večer pak zájemci mohou přijít do kina Kotva na českobudějovickou premiéru filmu o autorech Slovenské nové vlny ve Štrbově režii a na besedu.

Další vernisáž se uskuteční v úterý v galerii Nahoře, kde kreativní pohledy na téma Bratislava budou prezentovat Martin Kleibl, Deana Kolenčíková a Michaela Kostková. Z divadel je tentokrát na programu skandální salonní komedie Lordi, kterou režíroval Peter Serge Butko, a konverzační komedie Posledné zbohom Romana Matiska.

Konat se bude také společný česko-slovenský koncert Mariana Banga s Radkem Žaludem, zahraje Slovenská bluesová kapela Bluesweiser a přijede Kristína Band. Lidová hudba bratrů Wimmerovců bude vyhrávat při dnech slovenské kuchyně i na Haluškových závodech v Masných krámech a Clarion Congress Hotelu. Slovenské menu bude také v Restauraci Metropol, Grand Hotelu Zvon a Hotelu Budweis.

V Jihočeském kraji se při posledním sčítání v roce 2011 podle Českého statistického úřadu hlásilo ke slovenské národnosti 6602 obyvatel, v krajském městě potom z 93 715 obyvatel 959 lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky Dny slovenské kultury, České Budějovice, kultura, Praha, Jiří Svoboda, ANO 2011, Livia Klausová, Peter Weis, Slovenský institut, Slovensko, Martin Štrba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích tento pátek začnou Dny slovenské kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.