Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sociální demokracii povede do voleb Stráská. Strana chce řešit hlavně bezpečnost

Víme, jak bezpečně dál. S takovým heslem půjde do podzimních krajských voleb jihočeská sociální demokracie. Ta na dnešní tiskové konferenci představila kandidátku a program. Lídrem strany bude současná hejtmanka Ivana Stráská. Na třinácté pozici se objeví ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Do podzimních krajských voleb půjde ČSSD se kandidátkou sestavenou z komunálních politiků, starostů, místostarostů, ale i odborníků ze zdravotnictví, ekonomiky práva a dalších. „Osmnáct z našich pětapadesáti kandidátů do krajského zastupitelstva jsou ženy,“ uvedl na tiskové konferenci předseda Krajského výkonného výboru (KVV) ČSSD Jihočeského kraje Václav Valhoda.

Na kandidátce se objevila mimo jiné také ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Kandidovat bude jako nestraník. „Nejlépe člověka poznáte při práci a krizi. A já jsem paní hejtmanku Stráskou v krizi a při práci poznala. Poznala jsem ji jako profesionála nesmírně pracovitého a spolehlivého. A když přišla nabídka ke kandidatuře, rozhodla jsem se, že ji jako nestranička přijmu,“ řekla ke svému rozhodnutí. Roli podle ní hrálo také to, že v jižních Čechách žije 33 let. „Musím říct, že to tu mám ráda, to je další důvod, který mě k tomu vedl,“ dodala. Vstup do strany zatím nezvažuje.

Jedničkou bude současná hejtmanka Ivana Stráská. Původně přitom plánovala z politiky odejít. „Rozhodla jsem se pokračovat v situaci, kdy se ve straně začalo odštěpovat určité křídlo, a já si myslím, že oslabená sociální demokracie dnes potřebuje každou sílu, a tak i tu mojí,“ řekla dnes dopoledne Stráská.

Reagovala přitom na nové uskupení Změna 2020, v jehož čele je někdejší jihočeský hejtman a bývalý místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Ten v posledních týdnech stranu velmi kritizoval.  „Je to pro mě zklamání. Dokážu pochopit, že když se člověk se stranou názorově rozejde, rozhodne se ji opustit. Nelíbí se mi ale způsob, jakým se to stalo,“ řekla hejtmanka k nedávným událostem. Více ale situaci komentovat nechtěla.

„Víme, jak bezpečně dál“

Kromě kandidátky představila strana také svůj program. Jeho hlavním heslem bude bezpečnost. „Nosné slovo současné doby je bezpečí. A my víme, jak bezpečně dál. Jak bezpečně dál ve zdravotnictví, v sociálních službách, ve školství, v dopravě, životním prostředí. Podmínkou pro to, aby byl další rozvoj kraje byl bezpečný, je zachování dostupných bezpečných služeb,“ uvedla hejtmanka.

Podle průzkumů by měla ve volbách získat 7 až 10 procent hlasů. „Vypadá to, že sociální demokracie na jihu Čech stejně tak jako na Vysočině a v Pardubickém kraji by neměla být zcela neúspěšná," dodala Stráská.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, krajské volby, ČSSD, kandidátka, Ivana Stráská, sociální demokracie, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Václav Valhoda, Jiří Zimola, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální demokracii povede do voleb Stráská. Strana chce řešit hlavně bezpečnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.