Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tomáš Fiala prožil ve zdravotnictví celý profesní život a je přesně tou osobností, která do Senátu patří, říká předseda ODS

PR článek

Tomáš Fiala je osmnáctným rokem úspěšným ředitelem strakonické nemocnice a už osmatřicet let v zařízení působí jako pediatr. Zadluženou nemocnici dovedl do kladných čísel, celý areál zrekonstruoval, péče o pacienty je zde na vysoké úrovni. „Přesně ví, co zdravotnictví potřebuje,“ říká předseda ODS Petr Fiala, který se nejen o svém jmenovci rozpovídal v rozhovoru.

Pane předsedo, vítejte v Jižních Čechách! Jakou jste měl cestu?
To je dobrá otázka na úvod. Je mi jasné, kam míříte. Po cestě z Prahy jsme jen do Olbramovic stáli třikrát v koloně. Vážně se divím, že Andreje Babiše baví jezdit na chalupu na Čapí hnízdo, když to tu pořád stojí. (úsměv) Bohužel, tím veškerá legrace končí. Že stále nestojí dálnice D3, to je neštěstí nejen pro lidi v Olbramovicích a dalších obcích, kterými se dnes jezdí z Prahy na jih Čech, ale taky pro Jihočechy, kteří nejsou s Prahou spojeni žádnou dálnicí. Proto plně podporuji inciativu kolegů z jihočeské ODS, kteří vydali petici za urychlenou dostavbu D3 ve Středních Čechách dle původního plánu.

Problém ale není ani u nás v Jihočeském kraji, jako spíš ve středních Čechách.
Proto jsem rád, že jedním z těch, kdo petici na sociálních sítích podpořili, byl i Martin Kupka, náš kandidát na hejtmana Středočeského kraje. Až budou v říjnu hejtmany Martin Kuba zde na jihu a Martin Kupka ve středních Čechách, tak oba vytvoří tlak na ministerstvo dopravy a věřte, že se věci konečně dají do pohybu.

D3 je typickým příkladem nedořešené dálniční infrastruktury, říká předseda ODS Petr Fiala. Ve čtvrtek navštívil Jihočeský kraj

Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala ve čtvrtek zavítal do Jihočeského kraje podpořit lídra kandidátky Martina Kubu. Jak podle něj zvládla vláda koronavirovou krizi posledních měsíců, jaké ambice má ODS do nadcházejících voleb a co...

Dalším silným tématem pro jižní Čechy je mýtný systém na silnicích prvních tříd kvůli zavedení mýtného na trase do Plzně. Zpoplatněna je jen silnice přes Blatnou, přes Katovice ne. Co si o tom myslíte? Nemělo by být zavádění mýtného plošné?
Ano, rozhodně mělo. Zvlášť u těchto silnic, které vedou v podstatě souběžně. I/20 zpoplatněná je a I/22 přes Katovice zpoplatněná není. Naši kolegové z jihočeské ODS iniciovali už loni v krajském zastupitelstvu sčítání dopravy v tomto úseku, aby kraj měl přehled, jak zpoplatnění navýší pohyb na silnici I/22. Že je to opatření nesystémové, je úplně jasné. Ale druhá věc je, že na řadě úseků obou silnic by mělo ŘSD zrychlit přípravu a výstavbu obchvatů obcí. 

Které obchvaty máte konkrétně na myslí?
Tak třeba severní obchvat Českých Budějovic nebo obchvat Lišova. To jsou dvě důležité dopravní stavby, se kterými je potřeba pohnout, to Vám tady řekne každý.

Dálnici na Prahu nemáme, obchvaty nám chybí, ale zato máme letiště, na které nikdo nelétá. Co s tím udělá ODS?Investice nejvyššího rozsahu vznikly za krajské vlády ČSSD a KSČM. ODS ještě před jejich zahájením navrhovala, aby kraj realizoval tuto modernizaci společně se strategickým partnerem. Takový partner, pokud by musel investovat své vlastní peníze, by mnohem více přemýšlel o návratnosti investice. Ted je letiště v situaci, kdy tam stojí moderní budovy, jejichž provoz stojí desítky milionu korun ročně a nikdo na něj nelétá. Co vím, tak i studie, které byly udělány, ukazují, že letiště bude dlouhodobě ztrátové. Vše navíc teď komplikuje koronavirová krize, která zasáhla a obávám se ještě zasáhne cestování a leteckou dopravu. Bude na novém vedení kraje, aby celý projekt zhodnotilo a pokusilo se maximálně využít ve prospěch Jihočechů včetně strategických pozemků, které kraj vlastní v okolí letiště. Náš tým pod vedením Martina Kuby je na to připraven. 

Jako bývalého ministra školství se Vás nemůžu nezeptat na to, co by měl kraj udělat pro to, aby z jeho škol vycházeli absolventi, kteří budou připraveni do života?
První podmínka, kterou kraj musí splnit je, že dobré školy dělají dobří učitelé. Kraj se musí tím pádem zamyslet nad tím, jak pomoci ředitelům středních škol, aby udrželi ty nejlepší učitele a mohli je i dobře finančně motivovat. Zároveň by měl kraj apelovat na to, aby zejména školy s technickými obory spolupracovaly s místními podniky, ve kterých studenti získají tolik potřebnou praxi. Současná koronavirová epidemie nám ale ukazuje, že se studenti mnohdy nedostanou nejen na praxi, ale ani do škol.

Jak jsou podle Vás české školy připraveny na distanční výuku?
Určitě je to lepší, než to bylo na jaře. To byli všichni doslova hozeni do vody. A to nejen učitelé, ale hlavně žáci a studenti. Rozdíly v kvalitě vzdělávání se tím bohužel ještě prohloubily. Aby mohla distanční výuka lépe fungovat, potřebují k tomu všichni zúčastnění nejen základní techniku, ale i kvalitní internetové připojení. A to chybí jak mnohde v jižních Čechách, tak v celé republice.

Koronavirus je teď všude tématem číslo jedna. Jsou podle Vás nemocnice připravené na možný nával pacientů?
Když vidím, jako raketově za jeden měsíc rostou čísla nakažených lékařských pracovníků, tak mám samozřejmě obavy. Potřebujeme, aby bylo o naše lékaře, sestry a další pracovníky postaráno, aby měli veškeré potřebné pomůcky a neopakovalo se vládní selhání z jara. Další důležitou otázkou pro mě je, zda má ministerstvo zdravotnictví koncepci, díky které bude postaráno i o nekovidové pacienty, kteří budou potřebovat vyšetření a zákroky, jež souvisí s jinými onemocněními. Nesmíme znovu vylít s vaničkou i dítě a v boji s koronavirem zapomenout na ostatní pacienty.

Ve Strakonicích máte silného kandidáta do Senátu. Je jím Tomáš Fiala, ředitel místní nemocnice. Díky jeho aktivitám získalo zařízení několik ocenění. Věříte v úspěch ODS právě v tomto obvodu?
Rozhodně ano. Tomáš Fiala je úspěšný ředitel nemocnice a strakonický patriot. Ve zdravotnictví prožil celý profesní život a je přesně tou osobností, která do Senátu patří. A určitě má co říct i k současné epidemii. Proto jsem se těšil nejen na osobní setkání ve Strakonicích, ale těším se i na další vzájemnou spolupráci po úspěšných volbách!


Zadavatel ODS, zpracovatel ODS

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Tomáš Fiala, Petr Fiala, Strakonice, nemocnice, Senát, ODS, zdravotnictví, Senát Parlamentu ČR, silnice, Praha, Jihočeský kraj, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fiala prožil ve zdravotnictví celý profesní život a je přesně tou osobností, která do Senátu patří, říká předseda ODS  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.