Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakonická Veřejnost podala ústavní stížnost kvůli volbám

Vedení Strakonic podalo ústavní stížnost proti rozhodnutí budějckého Krajského soudu, že obecní volby ve městě jsou neplatné. Stížnost podalo vládnoucí hnutí Strakonická Veřejnost. Řekl to místostarosta Rudolf Oberfalcer z hnutí. Volby ve městě hnutí na podzim vyhrálo, získalo přes jedenapadesát procent hlasů a šestnáct z jedenadvaceti zastupitelů.

Poslední potřebné dokumenty právníkům poslala Strakonická veřejnost 17. prosince. Radní se dohodli už 5. prosince, že stížnost podají. „Stížnost je podaná k Ústavnímu soudu. Podala to Strakonická Veřejnost se starostou Břetislavem Hrdličkou, spolu s městem Strakonice a radou města. Právní služby platila Strakonická Veřejnost, z města nešly žádné prostředky," řekl Oberfalcer.

Připomněl, že hnutí nesouhlasí s usnesením soudu. Kdyby radnice s ústavní stížností neuspěla, komunální volby se budou opakovat zřejmě 16. března 2019.

Průběh voleb se nelíbil jednomu z neúspěšných kandidátů Karlovi Jánskému (Změna pro Strakonice). Tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp bylo hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno. Soud dospěl k názoru, že v kampani byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů.

Strakonice budou kvůli neplatným volbám příští rok hospodařit s rozpočtovým provizoriem. Kvůli zneplatnění voleb radní nemohli projednat návrh rozpočtu na rok 2019 a předložit ho zastupitelům. Strakoničákům tak zatím nezdraží voda ani neklesnou poplatky za odpad, jak radnice plánovala.

Rozpočtové provizorium znamená, že se hospodaří každý měsíc s dvanáctinou předešlého rozpočtu. Strakonice se svými čtyřiadvaceti tisíci obyvateli mají letos schodkový rozpočet s příjmy 503,6 milionu Kč a výdaji 565,6 milionu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Strakonice, volby, soud, ústavní stížnost, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická Veřejnost podala ústavní stížnost kvůli volbám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.