Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Meteorologové zvýšili výstrahu. Vítr, který dnes zasáhne Česko, v pondělí zesílí na extrémní

Už v pátek odpoledne avizovali meteorologové, že v neděli večer zasáhne Českou republiku velmi silný vítr. Výstraha na vysoký stupeň nebezpečí platí od dnešní šesté hodiny večer až do úterních 18 hodin. Na zítřejší ráno ale meteorologové výstrahu zvýšili. Až do pondělního poledne může velkou část Česka zasáhnout vítr, který může dosahovat rychlosti nad 110 kilometrů za hodinu.

„V průběhu pondělního rána a dopoledne bude přes naše území k východu postupovat výrazná studená fronta a za ní se vítr změní na západní a v nárazech bude místy, zejména v Čechách, dosahovat 70 až 100 kilometrů za hodinu, ojediněle až 110 kilometrů za hodinu," uvedli meteorologové.

V pondělí večer a v noci na úterý by měl vítr přechodně zeslábnout. V úterý ráno a dopoledne ale může od západu opět zesílit a dosahovat rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. 

Podle informací ministerstva průmyslu a obchodu jsou vzhledem k očekávané situaci v pohotovosti hasiči, silničáři i energetici. Meteorologové i hasiči doporučují lidem, aby sledovali aktuální situaci, zajistili okna a dveře, odstranili, případně upevnili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdu autem. Neměli by se zdržovat či parkovat v okolí starších budov, větších stromů a vysokých stožárů, nemají ani chodit za silného větru do lesa a přibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně. Návštěvníci hor mají omezit horské túry a respektovat pokyny horské služby. V případě bezprostředního ohrožení mají lidé volat hasiče na číslo 112 nebo 150.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky počasí, meteorologové, předpověď, výstraha, Česko, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové zvýšili výstrahu. Vítr, který dnes zasáhne Česko, v pondělí zesílí na extrémní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.