Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krajský úřad rozhodne, zda vyvlastní pozemky kolem D3 u Tábora

Krajský úřad Jihočeského kraje by měl do měsíce rozhodnout, zda vyvlastní pozemky motocentra bratrů Bratránkových kvůli stavbě dálnice D3 u Tábora. Na dnešním jednání, které bylo součástí správního řízení, rozhodnutí nepadlo. Výši odškodnění určí vyvlastňovací úřad.

Až vyvlastnění nabude právní moci, je ŘSD připraveno úsek D3 u Tábora dostavět a zprovoznit za čtyři až pět měsíců. Rozhodnutí očekávají silničáři podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla do dvou až tří týdnů.

ŘSD požádalo o vyvlastnění loni, kvůli pozemkům nemůže dostavět část dálnice. Jde o úsek dlouhý 400 metrů. Vlastníkům pozemků navrhlo ŘSD již dříve odškodnění, majitelé nabídku nepřijali. Návrh odškodnění zaslalo ŘSD jak Bratránkovým, jimž patří pozemky s motocentrem, tak i firmám Milan Král a Taartrade.

„Ze strany státu žádný nový návrh nepadl, posun nulový. Zhruba do měsíce by měl krajský úřad vydat rozhodnutí. Nesouhlasíme s vyvlastněním, označujeme ho jako nezákonné. Stát nám zmařil naše investice, vydal nezákonné stavební povolení. Teď ty škody odmítá platit a jen silovou formou, přes vyvlastnění, se nás snaží o naše nemovitosti připravit," řekl Pavel Bratránek, který motocentrum provozuje od roku 2000.

Soud už dříve rozhodl, že ŘSD musí vlastníky sporných pozemků buď připojit k D3, nebo je odškodnit. Právní zástupce ŘSD označil dnes situaci za patovou. „Ale je potřeba ji vyřešit. A myslíme si, že postup vyvlastnění, i když je takový extrémní ve smyslu toho, že je to až poslední možnost, tak umožní vyčíslit spravedlivou částku, která náleží vlastníkům nemovitostí, a mohla se tak ta stavba odblokovat," řekl Heyduk. Podle Rýdla nedal vyvlastňovací úřad při jednání najevo, že by ŘSD něco nedodalo nebo udělalo chybu při předkládání důkazů.

ŘSD dříve uvedlo, že navrhlo Bratránkovým odškodnění téměř 20 milionů. Pavel Bratránek to dnes označil za lež. „Mně nabídli 2,5 milionu korun, ale ještě bych to za ty peníze musel zbourat," řekl Bratránek.

Pozemky s Motocentrem, které patří bratrům Bratránkovým, k dálnici připojit nelze - vlastníci pozemků, přes které by měla vést příjezdová cesta k Motocentru (Jihočeský kraj či městská část Měšice), s tím nesouhlasí. Petr a Pavel Bratránkovi a firma Taartrade vlastní 4009 metrů čtverečních pozemků a dvě budovy na pozemcích, Králi patří 9290 metrů čtverečních orné půdy, jak uvedlo dříve ŘSD. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

Autoři | Foto

Štítky D3, dálnice, stavba, Ředitelství silnic a dálnic, Jihočeský kraj, pozemek, Tábor, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský úřad rozhodne, zda vyvlastní pozemky kolem D3 u Tábora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.