Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V noci na středu bude nejjasnější úplněk roku

V noci z dneška na středu bude nejjasnější úplněk roku, takzvaný superúplněk. Úkaz se na obloze objeví letos podruhé, další nastane v květnu. Astronomové jako superúplněk označují úplněk v době, kdy je Měsíc na své eliptické dráze k Zemi nejblíže.

Měsíc bude od Země dnes ve 20 hodin vzdálen 356 909 kilometrů. Přiblíží se tak k Zemi nejvíce od února 2019. Průměrná vzdálenost mezi Měsícem a Zemí je přitom 384 400 kilometrů. Úplněk nastane ve 4:34.

Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd nicméně zdůraznil, že přesné vzdálenosti neřeknou příliš o tom, jaký Měsíc lidé na obloze uvidí. „Vzdálenosti jsou totiž určeny pro středy Země a Měsíce. Výrazně tedy záleží na tom, kde na obloze Měsíc pozorujeme. Protože Země má svůj poloměr téměř 6400 km, znamená to, že pokud nám Měsíc vychází na horizontu, máme v tu chvíli k němu o poloměr Země dál než kdybychom ho měli nad hlavou," popsal. O vlastnostech úkazu podle něj rozhoduje například i časový rozdíl mezi nejmenší vzdáleností Měsíce k Zemi a přesnou fází úplňku. Ty bude tentokrát dělit zhruba osm hodin.

Měsíční průměr bude podle Suchana větší asi o 13 procent. „Spíše než velikost Měsíce možná zaznamenáme větší osvit noční krajiny," podotkl. Dodal, že pozorování Měsíce by mělo přát i počasí, očekává se jasno.

S nadcházejícím superúplňkem se pojí další zajímavost. Určil totiž datum letošních Velikonoc. Velikonoční neděle, vyjma několika výjimek za století, nastává právě po prvním jarním úplňku.

Další a poslední superúplněk letošního roku lidé spatří 7. května. Měsíc však od Země bude vzdálen o zhruba čtyři tisíce kilometrů více než při nynějším úkazu.

Opakem superúplňku je úplněk v odzemí neboli mikroúplněk. Letos připadá na 20. dubna, kdy bude Měsíc od Země dělit 406 446 kilometrů.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky superúplněk, Měsíc, Akademie věd České republiky, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci na středu bude nejjasnější úplněk roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.