Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Naučná stezka Olšina představí návštěvníkům unikátní přírodní oblast, vhodná je i pro rodiny s dětmi

Mokřady, cesta nad vodní hladinou, plovoucí molo nebo most inspirovaný bobří hrází. To je jen střípek zajímavostí, které nabízí nově otevřená naučná stezka Olšina. Trasa dlouhá přes sedm kilometrů vás vezme do přírodní oblasti, která je pro veřejnost přístupná teprve čtyři roky.

Pokud vyrazíte novou stezku občíhnout, rozhodně nebudete litovat. Orientační čas, za který se celý okruh dá zvládnout, je hodina a půl. Je tedy vhodný pro rodiny s dětmi. Část mohou navštívit i lidé s omezenou schopností pohybu. Nejmenší návštěvníky čeká trasa plná naučných informačních prvků – od infotabulí až po otisky stop zvířat v železných pražcích na stezce.

Kudy na stezku:
AUTEM:
Ze silnice číslo 39 Český Krumlov – Volary v Horní Plané 5 kilometrů směr Hodňov
NA KOLE: 
Z Horní Plané do Hodňova po cyklotrase číslo 1254 a následně 1 kilometr po čísle 1255 (7 kilometrů)
Z Polné na Šumavě po čísle 1254 nebo 1255 (6 kilometrů)
PĚŠKY:
Po červené značce z Horní Plané přes Maňávku (7 km), z Hořic na Šumavě (9,5 kilometru)
VLAKEM:
Z Horní Plané nebo z Českého Krumlova (Českých Budějovic) do zastávky Hodňov.

„K naučné stezce jsme přistoupili netradičně a hledali jsme nová řešení, která zapadnou do místní přírody a budou lákadlem pro návštěvníky. Dřevěná stezka je doplněna o místa k zastavení a o vyhlídky, kterým jsme vdechli netradičnost. Na stezce natrefíme na plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která nás přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem, budku pro ptáky lidské velikosti, ptačí hnízdo a spoustu dalších zajímavostí,“ popsal spoluautor projektu Vojtěch Rýzner ze studia Reaktor.

Naučná stezka je vzhledem k charakteru území v maximální míře z přírodních materiálů. Chodníky jsou tedy ze dřeva a pěšiny z nasypané dřevěné štěpky nebo vedou po stávajícím terénu.

Ke stezce, která je přístupná celý rok, můžete přijet autem. Lépe však vlakem, nebo pěšky po stávající turistické trase. Na výlet sem klidně můžete vzít i psa. Musí být ale na vodítku a mít náhubek. 


Rybník Olšina je jedním z nejvýše položených chovných rybníků v Čechách, jeho historie se datuje již do 15. století. Vodní dílo okolí je zasazeno do ryzí šumavské přírody, která se dlouhá léta vyvíjela bez zásahů člověka. Rybník je obklopen mokřady, rašeliništi a smíšenými lesy, které si návštěvou stezky mohou lidé prohlédnou ve své autentické podobě. Břehy Olšiny jsou domovem celé druhové palety rostlin, ptáků i dalších živočichů. To je jedním z důvodů, proč je rybník a jeho okolí začleněn do ptačí oblasti Boletice.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Krčmář, vls.cz

Štítky Olšina, stezka, Šumava, výlet, naučná stezka, Horní Planá, rybník, Český Krumlov, Hodňov, Volary, Česko, Polná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Rienessl

Byli jsme s manželkou na okruhu v pondělí 13.7. a můžu potvrdit, že NS je opravdu zajímavá. Jedna piha na spokojenosti ovšem nastala ve chvíli, když jsme zjistili, že na trase je spousta mokrých a blátivých míst. Tvůrci zřejmě nepočítali s vydatnými dešti a dřevěné chodníky neudělali všude. Většinou se těmto místům nedá vyhnout a do bláta musíte vkročit. Litoval jsem mladý pár, který to absolvoval i s malým dítětem v kočárku.

Středa, 15. července 2020, 12:32Odpovědět

Naučná stezka Olšina představí návštěvníkům unikátní přírodní oblast, vhodná je i pro rodiny s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.