Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Koronavirová krize malé byty nezlevnila. Metr čtvereční na jihu Čech vyjde na skoro 48 tisíc korun

Že koronavirová krize zlevní byty? Opak je pravdou. Letos v červnu stál metr čtvereční malých bytů do 45 m² v Jihočeském kraji průměrně 47 600 korun. To je meziroční nárůst o deset procent. Vyplývá to z analýzy největšího českého realitního portálu Sreality.cz.

„Pro analýzu cen nemovitostí jsme se podívali na byty ve velmi dobrém stavu. U prodejů tvoří takové nabídky sedmdesát procent,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz. V inzertních nabídkách podle ní všeobecně ubylo bytů. Až na Vysočinu ve všech krajích bydlení v malých bytech podražilo.

„Zdražování téměř v celé republice samozřejmě souvisí s poklesem nabídky a s růstem poptávky. V některých krajích ale docházelo k výraznému zvyšování cen i přes relativní nárůst nabídky, která zůstává vzhledem k poptávce nedostatečná,“ shrnula Smutná a dodala: „Za celý červen se k inzerentům dostalo dvakrát více odpovědních formulářů než ve stejném období před rokem. Nejvíce zobrazení za den mají pochopitelně nabídky v Praze a Jihomoravském kraji. Za nimi se loni řadil Středočeský a Plzeňský kraj. Poslední jmenovaný letos vystřídal Moravskoslezský kraj.“

V rámci Česka se nabízené ceny výrazně liší. Tradičně nejdražší je Praha s průměrnou cenou za metr čtvereční přesahující 113 tisíc korun. Druhý nejdražší je Jihomoravský kraj, kde průměrné ceny zvedá hlavně Brno, třetí v pořadí je Středočeský kraj. Na opačném pólu je Ústecký kraj a Moravskoslezský kraj.

Poptávka a nabídka nájemního bydlení v ČR se přibližují

Poptávka a nabídka na trhu nájemního bydlení v Česku se od července sice začaly přibližovat, nabídka je však nadále výrazně vyšší. Poptávka byla v prvním srpnovém týdnu o 43 procent vyšší než průměr v prvních deseti týdnech, kdy nebyla zavedena opatření proti šíření koronaviru. 

„Pandemie koronaviru zapříčinila nestandardní situaci na trhu nájemních bytů, kdy nabídka dlouhodobých pronájmů výrazně převyšovala poptávku. V časech nejistoty lidé přestali hledat nové bydlení, majitelům navíc odpadla možnost krátkodobě pronajímat byty turistům,“ uvedl ředitel společnosti UlovDomov Martin Březina.

Po uvolnění mimořádných opatření se však podle něj zájem obnovil a s návratem turismu začal objem inzerce dlouhodobých pronájmů opět klesat. Nabídka a poptávka na trhu nájemních bytů se tak začíná pomalým tempem narovnávat.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky bydlení, byt, nájem, Seznam, reality, cena, koronavirus, metr čtvereční, koronavirová krize, Česko, Jihočeský kraj, Praha, pandemie covidu-19, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirová krize malé byty nezlevnila. Metr čtvereční na jihu Čech vyjde na skoro 48 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.