Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Muži a rozvod? Častěji vše řeší sami a neříkají si o podporu, ukázal výzkum

PR článek

Z výzkumu agentury Median pro projekt Rozchodem rodina nekončí vyplývá, že velká část rodičů nevyhledá během rozchodu či rozvodu žádnou odbornou pomoc či podporu. Zejména muži se často rozhodují řešit vše sami. Může je pak zaskočit, že i oni rozchod silně emočně prožívají. Krizové centrum pro děti a rodinu v Jihočeském kraji ve spolupráci se společností Aperio a Ligou otevřených mužů připravilo bezplatný podpůrný vzdělávací program pro rodiče, kteří se rozcházejí a chtějí vše zvládnout co nejlépe. Program je zdarma, a právě teď je možné se do něj přihlásit na webových stránkách projektu.

Data ukázala, že poměrně velká část rodičů nehledá při rozchodu žádnou pomoc či podporu. A jedná se především o muže. Odpověď „U nikoho jsem pomoc nehledal(a)“ zvolilo téměř 30 % mužů a asi 19 % žen. Podpůrné služby při tom v České republice existují, od klasické psychoterapie až po specializované programy neziskových organizací. (Podrobné výsledky výzkumu najdete zde.)

„Ve své praxi jsem potkal hodně mužů, kteří si rozvod (nebo rozchod – dnes se už mimo manželství rodí polovina dětí) představují jako algoritmus jasných a předvídatelných kroků. Skoro všichni také mluví o tom, že se chtějí s matkou svých dětí rozejít v klidu a slušně. Jsou pak udiveni, když je proces rozpadu rodiny uvádí do velkého vnitřního chaosu,“ vysvětluje psycholog a zakladatel Ligy otevřených mužů Martin Jára. Rozvod je v žebříčku nejnáročnějších životních situací na druhém místě (hned po ztrátě blízké osoby). A také už se ví, že psychosociální rozvod může – na rozdíl od rozvodu faktického – trvat až dva roky. Jiným a možná ještě silnějším důvodem emoční bouře u tátů jsou děti,‟ dodává.

„Kurz mi pomohl se zorientovat ve složité situaci a ukotvit se‟

Rodiče během rozvodu často slýchají, že mají myslet především na děti. V programu Rozchodem rodina nekončí se ale klade důraz i na to, že mají pečovat také o sebe. Jen když budou v dobré psychické a fyzické kondici, můžou se plně věnovat dětem. To potvrzují i muži, kteří již program absolvovali. Bylo pro mne velmi užitečné si uvědomit, jak důležitá je sebepéče,popisuje jeden z účastníků. „Kurz mi pomohl se zorientovat ve složité situaci a ukotvit se,‟ doplňuje další z absolventů programu.

V rámci programu rodiče (každý zvlášť) navštíví sedm podpůrně vzdělávacích setkání, během nichž získají mnoho potřebných informací a kontaktů (právní, finanční), naučí se předcházet konfliktům a řešit je. Mimo jiné budou rodiče moci bezplatně využít služeb mediátora a psychologa pro sebe i své děti a pro děti od 7 do 12 let bude dále k dispozici podpůrná skupina. Krizové centrum pro děti a rodinu zajistí i příspěvek na hlídání malých dětí nebo na cestovné a v případě karanténních opatření bude program realizován on-line.

Přihlášku a více informací o projektu Rozchodem rodina nekončí najdou rodiče na stránkách www.rodinanekonci.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rodina, rozvod, muži, pomoc, Rozchodem rodina nekončí, výzkum, Median, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži a rozvod? Častěji vše řeší sami a neříkají si o podporu, ukázal výzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.