Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Temelín se opět „pootevře“ zájemcům, mimořádně se dostanou do obří chladicí věže

PR článek

Ani letos nepřijdou zájemci o jadernou energetiku o možnost nahlédnout do jednoho z nejpřísněji střežených areálů v České republice. Tradiční den otevřených dveří v sobotu 24. července bude mít ale novou podobu s ohledem na platná bezpečnostní opatření a ochranu proti nemoci covid-19. Registrovaní návštěvníci budou muset být, kromě jiného, striktně oddělení od zaměstnanců. Poprvé v historii se ale podívají do největší chladicí věže v České republice.

Ochranná opatření související s koronavirem ještě víc zkomplikovala možnost návštěvy přísně střežených areálů obou českých jaderných elektráren. S ohledem na maximální snížení rizika zvolili energetici takovou trasu, která návštěvníky zavede do prostorů, kde se běžně nepohybují žádní pracovníci. Dovnitř se dostanou jen menší skupiny předem registrovaných zájemců starších patnácti let.

Většinu areálu lidé projedou v autobuse, dostanou se těsně k reaktorovým blokům, skladu paliva a dalším klíčovým provozům. Pro přímou fyzickou návštěvu jsme tentokrát zvolili interiér dominanty elektrárny. Chladicí věže jsou největší v České republice a ocitnout se v uzavřeném prostoru, který má objem přes milion kubických metrů vzduchu, je neopakovatelný zážitek. Navíc tady nejsou stálí zaměstnanci, takže nehrozí riziko jejich nákazy,“ vysvětluje vedoucí skupiny vnitřních a vnějších vztahů Jaderné elektrárny Temelín Jana Gribbinová.

Návštěva nebude úplně jednoduchá. Do unikátního prostoru se dostane maximálně šestnáctičlenná skupina doprovázená bezpečnostními pracovníky. Všichni musí být registrováni předem a projdou opakovanou kontrolou, podobně jako například na letišti.

Zájem je naprosto mimořádný, některé z termínů jsou už prakticky plné. Hlásí se lidé z celé České republiky a zajímavé je, že jsou mezi nimi i lidé, kteří už se v minulosti dne otevřených dveří účastnili, ale láká je právě chladicí věž,“ doplňuje administrátorka temelínského infocentra Hana Marečková.

Pro návštěvníky mladší patnácti let a lidi, kteří se nestihnou registrovat, je standardně připravený bohatý program v rámci Infocentra v zámečku Vysoký Hrádek na okraji areálu temelínské elektrárny. Těšit se mohou na dětský koutek, přednášky i virtuální prohlídky, nebo tradiční charitativní Oranžové kolo.

Veškerý program i prohlídky jsou zdarma, jejich kapacita je ale omezená.

Podobnou akci připravuje ČEZ o týden později i v Jaderné elektrárně Dukovany na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje. I zde budou platit přísná ochranná a bezpečnostní pravidla a omezení, zároveň jim ale energetici nabídnou výjimečnou možnost vstupu do vybraných bezobslužných provozů. Navíc zde představí i největší český Carport – rozsáhlé parkoviště kryté speciálními fotovoltaickými panely.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, stavba, prohlídka, ČEZ, Česko, návštěva, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín se opět „pootevře“ zájemcům, mimořádně se dostanou do obří chladicí věže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.