Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Temelíně zavezli palivo do reaktoru odstaveného druhého bloku

Energetici v jaderné elektrárně Temelín zavezli palivo do reaktoru odstaveného druhého bloku. Plánovaná odstávka je v závěrečné třetině, energetici teď připravují zpětnou montáž reaktoru. Dvouměsíční odstávka druhého bloku skončí na přelomu srpna a září.

Zavážení paliva zabralo necelé čtyři dny. Šlo o 163 palivových souborů, tedy čtvrtinu paliva. Zaváželo se pod vodou, dálkově ovládaný stroj umísťoval soubory na přesně dané pozice, které podle energetiků zajistí rovnoměrný vývin tepla a omezí vliv neutronů na nádobu reaktoru. "Čtvrtinu aktivní zóny reaktoru tvoří nové soubory, naopak nejstarší budou v reaktoru pracovat už čtvrtým rokem," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Zavážecí stroj ujel asi pět kilometrů, maximální rychlostí necelých 30 centimetrů za vteřinu. Pohyb každého palivového souboru sleduje obsluha stroje kamerou. Další kamera přenáší dění i do Vídně, kde sídlí Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Bezpečnost kontroluje také český jaderný dozor.

Druhý temelínský blok je odstavený od 24. června. Při odstávce mění energetici čtvrtinu paliva, zkontrolovali reaktor, bezpečnostní systémy i turbínu. Naplánovali několik desítek investičních akcí.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 8,7 TWh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ, palivo, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně zavezli palivo do reaktoru odstaveného druhého bloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.