Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plnoletý ročník MFF Voda Moře Oceány uvítá významné osobnosti ze světa vědy a umění

PR článek

Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány, jehož 18. ročník se koná od 15. do 19. září v Hluboké nad Vltavou, nabídne divákům v soutěži 25 filmů z deseti zemí světa. Nebudou chybět ani besedy s tvůrci, vědci a umělci týkající se zejména ekologie a vývoje civilizace. Součástí bohatého doprovodného programu jsou výstavy, koncerty i sport. Centrum dění bude v hlubockém kině Panorama a na všechny festivalové programy je opět vstup zdarma.

Cílem přehlídky dokumentárních filmů, které z různých úhlů pohledu představují svět sladkých i slaných vod, je vzdělávat širokou veřejnost ve vnímání vody jako základního elementu a předpokladu k přežití lidstva. „Pro letošní ročník jsme zvolili zásadní téma Život a plasty ve vodě,“ říká ředitel festivalu Jindřich Soukal.

Postupně si přehlídka VMO získala velké renomé v tuzemsku i v zahraničí. Zaznamenává velký zájem ze strany diváků, odborné veřejnosti i škol, avšak stále si zachovává rodinnou atmosféru, kterou účastníci velmi oceňují. Již osmnáct let se zde setkávají lidé, pro něž jsou příběhy vody věčnou inspirací i výzvou k její ochraně. Patří k nim filmaři a fotografové, kteří přinášejí zpravodajství o aktuálním stavu v mořích, oceánech, řekách či jezerech, vědci zaměření na ekologii a vývoj lidstva, cestovatelé i dobrodruzi.

Lichtag uvede Stingla, Kratochvíl svého otce

Prezident festivalu VMO Steve Lichtag osobně uvede v rámci festivalu svůj nejnovější film „Stingl – Malý velký Okima“ který před nedávnem vstoupil do českých kin. Diváci budou mít šanci zavzpomínat na největšího českého cestovatele, objevitele a spisovatele, který nás v loňském roce opustil ve svých 89 letech.

Pro letošní narozeninový ročník pořadatelé získali vzácné hosty, kteří budou rovněž besedovat s veřejností. Pozvání přijal světově oceňovaný fotograf, držitel čtyř cen World Press Photo Antonín Kratochvíl. Kromě výstavy na téma Galapágy, která bude k vidění v hotelu Diamant, uvede dokumentární film „Můj otec Antonín Kratochvíl“. Osobně se s diváky podělí o své zážitky v emigraci a francouzské cizinecké legii. Nevynechá příběhy z focení válečných konfliktů a zvěčnění světových hvězd.

Organizátoři doporučují také přednášku významného egyptologa prof. Miroslava Bárty, který posluchače uvede do problematiky současného stavu naší civilizace.

Zpěvák, cestovatel a vášnivý entomolog Dan Bárta popovídá o svém výzkumu vážek, který před pár lety uskutečnil v severovýchodním Bali. Ve Foyer kina Panorama bude k vidění autorská výstava „Divoký Oceán“ jednoho z nejlepších českých podmořských fotografů, Jiřího Řezníčka.

V přízemí kina Panorama představí ve stáncích své produkty neziskové organizace Věci z věcí a Energy Centre České Budějovice

Živý stream do škol

Pro gymnázium Česká v Českých Budějovicích připravili organizátoři VMO ve spolupráci s Institutem cirkulární ekonomiky přednášku na téma udržitelnosti v oblasti textilního průmyslu nazvanou Příliš tenká nit. Fastfoodový řetězec McDonalds představí středoškolákům svůj program o Integraci ekologického myšlení do všech úrovní této nadnárodní korporace. Obě přednášky se budou streamovat do dalších středních škol v České republice. Aneta Tonzarová připravila přednášku pro základní školy o tom, co můžeme (ne)dělat pro světové oceány.

Součástí letošního festivalu je i diskusní panel Jihočeské centrály cestovního ruchu na téma ekologie a turistický ruch, což je akce určená pro odbornou veřejnost.

Maraton promítání, besed i zábavy vyvrcholí sobotním Ceremoniačním večerem, při němž budou slavnostně předány trofeje vítězným snímkům. Hostem z nejvzdálenějšího místa bude letos jeden z nejlepších podvodních kameramanů světa Pete West, který přiletí až z Austrálie. Na festival přijede i řada osobností z uměleckého světa, mezi nimi Daniel Landa, En.dru, Martin Dejdar, Petr Vacek, Olga Menzelová a mnoho dalších. V rámci doprovodného programu pak na pódiu hlubockého náměstí vystoupí kapely Potrubí a Rokeři. Prodloužený festivalový víkend ukončí závěrečný nedělní golfový turnaj v Golfresortu Hluboká.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MFF Voda Moře Oceány, festival, kultura, Hluboká nad Vltavou, moře, kino, výstava, ekologie, přednáška, umění, Panorama, Antonín Kratochvíl, fotograf, cestovatel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plnoletý ročník MFF Voda Moře Oceány uvítá významné osobnosti ze světa vědy a umění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.